Τηλεφωνική συνομιλία με τον υπουργό Εξωτερικών της Αιγύπτου Σάμεχ Σούκρι είχε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, «στο πλαίσιο του διαρκούς συντονισμού Ελλάδας- Αιγύπτου».

Στη διάρκεια της, «συζητήθηκαν μεταξύ άλλων θέματα που αφορούν στην ασφάλεια και τη σταθερότητα στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένου και του διατάγματος το οποίο εξέδωσε χθες ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αλ- Σίσι», σύμφωνα με σχετική ανάρτηση του υπουργείου Εξωτερικών στο twitter.

Ο Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι υπέγραψε χθες προεδρικό διάταγμα με το οποίο ανακηρύσσονται τα θαλάσσια όρια των αιγυπτιακών θαλάσσιων ζωνών προς την πλευρά της Λιβύης, σύμφωνα με το πρακτορείο MENA και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η απόφαση, η οποία αγνοεί πλήρως το τουρκολιβυκό σύμφωνο, δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Σύμφωνα με αυτήν τα χωρικά ύδατα της Αιγύπτου ξεκινούν από το χερσαίο σημείο στα σύνορα Αιγύπτου – Λιβύης στο σημείο 1 και για μια απόσταση 12 ναυτικών μιλίων που φτάνει μέχρι το σημείο 8 προς τα βόρεια. H συγκεκριμένη γραμμή κινείται και σταματάει νότια από τη μέση γραμμή μεταξύ Κρήτης και Αιγύπτου.

Πηγή: newsbeast.gr