Ο Νίκος Δένδιας βρίσκεται στην Κροατία και θα συμμετέχει στο διεθνές συνέδριο «Dubrovnik Forum» με θέμα «A quest for balance in a world disrupted» (Η αναζήτηση της ισορροπίας σε έναν κόσμο που διαταράσσεται), όπου μεταξύ άλλων, θα διατυπώσει τις ελληνικές θέσεις για το μέλλον των Δυτικών Βαλκανίων.

«Στο πλαίσιο του Dubrovnik Forum θα διατυπώσω τις πάγιες ελληνικές θέσεις για το μέλλον των Δυτικών Βαλκανίων, την ανάγκη της γρήγορης ενταξιακής προοπτικής τους και τα τεράστια προβλήματα που δημιουργούνται στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών σε δηλώσεις του.

«Θα διατυπώσω επίσης τις ελληνικές απόψεις σχετικά με το απολύτως απαράδεκτο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και τις τεράστιες δυσχέρειες που δημιουργεί στις κοινωνίες μας, όσο και για την ανάγκη σταθερότητας και εφαρμογής του Διεθνούς Δικαίου και του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας στην Ανατολική Μεσόγειο», πρόσθεσε.

Ο κ. Δένδιας πραγματοποίησε συνάντηση με τον γενικό γραμματέα της Ένωσης για τη Μεσόγειο (UfM) Νάσερ Καμέλ. Όπως ανέφερε ο κ. Δένδιας, κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζήτησαν πώς μπορούν να παρουσιαστούν οι ελληνικές απόψεις για το περιβάλλον στο πλαίσιο της COP 27 στο Sharm El-Sheikh. Αλλά, επίσης, και για την προσπάθεια που κάνει η Ελλάδα να διοργανώσει τη Διεθνή Διάσκεψη «Our Ocean Conference», την πρωτοβουλία του Αμερικανού πρώην υπουργού Εξωτερικών και νυν προεδρικού απεσταλμένου για το Κλίμα Τζοκ Κέρι, την οποία η Ελλάδα έχει αναλάβει να διοργανώσει το 2024.

Το Dubrovnik Forum όπως τόνισε άλλωστε ο κ. Δένδιας, έχει και περιβαλλοντική διάσταση, «η προσπάθεια, δηλαδή, να προστατεύσουμε το περιβάλλον και ιδιαίτερα τη Μεσόγειο. Τη θάλασσα που μας περιβάλλει όλους, τη θάλασσα που αποτελεί το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της πατρίδας μας, της Ελλάδας».

«Μας ενδιαφέρει, λοιπόν, πάρα πολύ να δείξουμε την περιβαλλοντική διάσταση των πρωτοβουλιών μας. Επίσης, θυμίζω ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει μία ιδιαίτερη ευαισθησία ειδικά για τα θέματα των πλαστικών στις θάλασσες, και τις ανάγκες να λυτρώσουμε τις θάλασσές μας από αυτή την τεράστια μόλυνση».

Ο κ. Δένδιας θα συναντηθεί ακόμη με τον Κροάτη ομόλογό του Γκόρνταν Γκρλιτς Ράντμαν.

Πηγή: newsbeast.gr