Για τις τρέχουσες γεωπολιτικές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και στην Ουκρανία συνομίλησε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, με τον πρόεδρο της ΓΣ του ΟΗΕ, Σάμπα Κορόσι. Ο κ. Δένδιας πραγματοποιεί σειρά επαφών στο περιθώριο της Εβδομάδας Υψηλού Επιπέδου της 77ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Έλληνας υπουργός συνεχάρη τον πρόεδρο της ΓΣ για την εκλογή του, ενημερώνοντας τον για τις διάφορες υποψηφιότητες που έχει θέσει η Ελλάδα σε διεθνείς οργανισμούς. Σε αυτό το πλαίσιο, αντάλλαξαν απόψεις και για τη προστασία του περιβάλλοντος, με τον κ. Δένδια να ενημερώνει τον πρόεδρο της ΓΣ για τη Διάσκεψη «Our Ocean Greece 2024» που θα φιλοξενηθεί στην Ελλάδα.

Στη συνέχεια, ο ΥΠΕΞ μετέβη στην Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στον ΟΗΕ, όπου πραγματοποίησε συνάντηση με τον ομόλογο του από το Πράσινο Ακρωτήρι. Μάλιστα, οι δυο πλευρές υπέγραψαν μνημόνιο για πολιτικές διαβουλεύσεις, γεγονός που συνιστά την πρώτη διακρατική συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών.

Υπενθυμίζεται, ότι ο κ. Δένδιας είχε επισκεφτεί το Πράσινο Ακρωτήρι, χωρίς, όμως, να καταφέρει να πραγματοποιήσει καμία από τις προγραμματισμένες επαφές του, καθώς ο πόλεμος που ξέσπασε στην Ουκρανία τον είχε αναγκάσει να γυρίσει εσπευσμένα πίσω στην Αθήνα.

Νωρίτερα, ο κ. Δένδιας είχε συνάντηση με τον Κύπριο ομόλογό του Ιωάννη Κασουλίδη. Όπως σχολίασε σε ανάρτησή του στον λογαριασμό του στο Twitter, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών συζήτησε με τον κ. Κασουλίδη για τον διαρκή συντονισμό και τη στενή συνεργασία Ελλάδας-Κύπρου σε όλα τα τρέχοντα ζητήματα.

Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε και στην άρση του εμπάργκο πώλησης όπλων από τη μεριά των ΗΠΑ στην Κύπρο. «Η άρση του εμπάργκο πώλησης όπλων αποτελεί επιβράβευση της συνεπούς στάσης της Κύπρου όλα αυτά τα χρόνια και της νέας αντίληψης που υπάρχει, συνολικής συμπόρευσης απέναντι σε οποιασδήποτε μορφής επιθετικότητα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πηγή: newsbeast.gr