Διευκρινίσεις για τη συμμετοχή των Ενόπλων Δυνάμεων στα γυρίσματα της ταινίας «Αναλώσιμοι 4», στο διάστημα από 29 Οκτωβρίου έως 23 Νοεμβρίου 2021 έδωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, απαντώντας σε ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Παπαναστάσης και Θανάσης Παφίλης, με θέμα «Απλήρωτα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων με ευθύνη του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας».

Συγκεκριμένα ο κ. Παναγιωτόπουλος ανέφερε τα εξής:

  • Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας (ΥΠΕΘΑ), κατόπιν συνεννόησης τόσο με το ΓΕΕΘΑ όσο και με το ΓΕΣ, ενέκρινε, για λόγους ευρύτερης προβολής των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ), τη διάθεση τριών οχημάτων της Διοίκησης Ειδικού Πόλεμου (ΔΕΠ) του ΓΕΕΘΑ μετά των οδηγών τους και δέκα στελεχών Στρατού Ξηράς (ΣΞ) για τηλεοπτικά πλάνα της ταινίας «EXPENDABLES 4», που πραγματοποιήθηκαν από 29 Οκτωβρίου έως 23 Νοεμβρίου 2021,
  • Η συγκεκριμένη παροχή περιγράφηκε με σαφήνεια σε σχετική σύμβαση όπου, αφενός η αντισυμβαλλόμενη εταιρεία παραγωγής ανέλαβε την αποκλειστική αστική και ποινική ευθύνη για οποιαδήποτε υλική ζημιά ή σωματική βλάβη ήταν δυνατό να προκληθεί, αφετέρου απεδέχθη ότι τα οχήματα της ΔΕΠ τελούσαν υπό καθεστώς ενοικίασης. Το συνολικό αντίτιμο, για τη διάθεση και απασχόληση προσωπικού, μαζί με την κατανάλωση καυσίμων και ελαιολιπαντικών, ανήλθε στο ποσό των 21.069,33 ευρώ το οποίο κατέβαλε η εταιρεία κινηματογραφικής παραγωγής.

Όσον αφορά στη διαδικασία αποζημίωσης του προσωπικού που συμμετείχε στην παραπάνω δραστηριότητα, ο κ. Παναγιωτόπουλος ανέφερε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη.

Ειδικότερα, πρόσθεσε, από το ΓΕΕΘΑ έχει διατεθεί πίστωση 2.348 ευρώ για την οικονομική αποζημίωση του προσωπικού της ΔΕΠ. Παράλληλα, από τα δέκα στελέχη που διατέθηκαν από το Στρατό Ξηράς έχουν αποζημιωθεί ήδη οι τρεις. Για τους επόμενους τρεις έχουν εγκριθεί οι διαταγές πληρωμής και αναμένεται η καταβολή της αποζημίωσής τους, ενώ για τους επόμενους δύο αναμένεται η έκδοση διαταγής πληρωμής μετά την ολοκλήρωση ελέγχου των δικαιολογητικών από το αρμόδιο Κεντρικό Ταμείο Στρατού. Οι υπόλοιποι δύο εκ των δέκα συνολικά διατεθέντων, δεν δικαιούνται αποζημίωσης καθόσον η απόσταση στην οποία κινήθηκαν, ήταν κάτω των εξήντα (60) χιλιομέτρων.

Η διάθεση προσωπικού και μέσων των ΕΔ προς τρίτους, γίνεται με ιδιαίτερη φειδώ και μόνο κατόπιν σχετικής γνωμοδότησης των Γενικών Επιτελείων, τα οποία αφού συνεκτιμήσουν όλα τα δεδομένα αποφαίνονται αναλόγως, κατέληξε.

Πηγή: newsbeast.gr