Μια τέταρτη διαρροή φέρεται να εντόπισε η σουηδική ακτοφυλακή στον αγωγό Nord Stream. Όπως αναφέρει η σουηδική εφημερίδα Svenska Dagbladet και αναμεταδίδει το Sky News, η ακτοφυλακή εντόπισε την τέταρτη διαρροή, αφού πρώτα δύο αγωγοί που διέρχονται από τη Ρωσία προς τη Γερμανία υπέστησαν ζημιές σε τρία συνολικά σημεία τη Δευτέρα.

«Δύο από αυτές τις τέσσερις βρίσκονται στην αποκλειστική οικονομική ζώνη (AOZ) της Σουηδίας», δήλωσε στην εφημερίδα η εκπρόσωπος της ακτοφυλακής.

Οι άλλες δύο βρίσκονται στην ΑΟΖ της Δανίας.

Η ΕΕ υποπτεύεται ότι οι διαρροές οφείλονται σε δολιοφθορά στους υποθαλάσσιους αυτούς αγωγούς που μεταφέρουν αέριο από τη Ρωσία στην Ευρώπη και έχει προειδοποιήσει ότι θα δώσει “σθεναρή” απάντηση σε οποιαδήποτε σκόπιμη διακοπή της ευρωπαϊκής ενεργειακής υποδομής.

«Δεν έχει αποσαφηνιστεί ακόμη εάν η διαρροή είναι αποτέλεσμα δολιοφθοράς»

Αργά χθες το βράδυ, ανώτερος Αμερικανός στρατιωτικός αξιωματούχος δήλωνε πως παρά τις ανησυχίες των συμμάχων των ΗΠΑ ότι οι ρωγμές στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream προκλήθηκαν από σκόπιμες ενέργειες, η Ουάσινγκτον θεωρεί ότι είναι πολύ νωρίς για να συμπεράνει ότι επρόκειτο για «δολιοφθορά».

Δεν έχει αποσαφηνιστεί ακόμη, δήλωσε ο αξιωματούχος κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων στο Πεντάγωνο, ζητώντας να μην κατονομαστεί. «Πολλοί από τους εταίρους μας, νομίζω, έχουν αποφανθεί ή πιστεύουν πως είναι δολιοφθορά. Εγώ δεν είμαι σε θέση να μπορώ να σας το πω με τον ένα ή τον άλλο τρόπο».

Όταν ρωτήθηκε εάν θα μπορούσε να αποκλειστεί οποιαδήποτε εμπλοκή των ΗΠΑ στην υπόθεση, ο στρατιωτικός αξιωματούχος ξεκαθάρισε: «Δεν είχαμε καμία απολύτως εμπλοκή».

Πηγή: newsbeast.gr