Ο Πρόεδρος της Νότιας Αφρικής, Σίριλ Ραμαφόσα, υποσχέθηκε ότι θα ασκηθούν ποινικές διώξεις και θα τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι για εκατοντάδες υποθέσεις κατάχρησης, απάτης και διαφθοράς σε δημόσιες συμβάσεις στο πλαίσιο του αγώνα για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού. Η ζημία που έχει υποστεί το δημόσιο υπολογίζεται στα 830 εκατομμύρια ευρώ.

Οι μισές και πλέον από τις 5.467 κρατικές συμβάσεις τις οποίες εξέτασε η Μονάδα Ειδικών Ερευνών (αναφέρεται στο υπουργείο Δικαιοσύνης) και οι οποίες αφορούσαν την προμήθεια υλικών ή υπηρεσιών στο πλαίσιο της προσπάθειας να αντιμετωπιστεί η πανδημία παρουσιάζουν παρατυπίες.

«Είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι τόσο μεγάλος αριθμός συμβάσεων που είχαν σκοπό να σωθούν ζωές και να εξασφαλιστούν μέσα επιβίωσης ήταν παράτυπες, παράνομες ή αντικείμενο απάτης», τόνισε ο κ. Ραμαφόσα.

Με τον επίσημο απολογισμό της πανδημίας να φθάνει τους 94.000 θανάτους εξαιτίας της Covid-19 επί συνόλου 3,5 εκατομμυρίων και πλέον κρουσμάτων του κορονοιού, η Νότια Αφρική είναι η χώρα της αφρικανικής ηπείρου που έχει υποστεί το πιο βαρύ πλήγμα.

«Η έρευνα αυτή έβαλε στο στόχαστρο πρόσωπα και οργανισμούς που πίστεψαν πως μπορούσαν να εκμεταλλευθούν μια στιγμή που ως χώρα ήμασταν τρωτοί για να πλουτίσουν, καθώς και κάποιους που οργάνωσαν κατάχρηση δημόσιων πόρων», τόνισε ο Πρόεδρος.

Μέχρι σήμερα, οι ερευνητές έχουν διαβιβάσει στις αρμόδιες αρχές τους φακέλους 940 υποθέσεων: 386 στην εθνική εισαγγελία για να ασκηθούν ποινικές διώξεις, 244 για την επιβολή πειθαρχικών ποινών σε βάρος δημοσίων λειτουργών και 330 για την επιβολή διοικητικών κυρώσεων, συμπεριλαμβανομένης της ενδεχόμενης εγγραφής σε μαύρη λίστα, ώστε να μην είναι δυνατή η ανάθεση δημοσίων συμβάσεων.

Η ανακοίνωση του Προέδρου ακολουθεί τη δημοσιοποίηση του τελικού πορίσματος της Μονάδας Ειδικών Ερευνών για υποθέσεις διαφθοράς στο Υπουργείο Υγείας. Σε μια από τις υποθέσεις που ερευνήθηκαν ενεπλάκη το όνομα του πρώην Υπουργού Υγείας – και στενού συνεργάτη του Προέδρου ΡαμαφόσαΖουέλι Εμκίζε, που υπέβαλε την παραίτησή του.

Σύμφωνα με τον κ. Ραμαφόσα, ο οποίος έχει μετατρέψει τον αγώνα κατά της διαφθοράς σε άρμα μάχης του, η έκθεση αποτελεί «σημαντικό βήμα» στην προσπάθεια καταπολέμησης του φαινομένου.

Πηγή: newsbeast.gr