Ένας «βασιλιάς» μιας κοινότητας αυτοχθόνων της Νότιας Αφρικής συνελήφθη σήμερα έξω από το προεδρικό μέγαρο της Πρετόριας όπου μέλη της φυλής Χόισαν έχουν φυτέψει δενδρύλλια κάνναβης και κατασκηνώνουν εδώ και τρία χρόνια, σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

Λίγα μέλη της φυλής εγκαταστάθηκαν από το 2018 σε σκηνές, στην πρασιά του προεδρικού μεγάρου, κάτω από το επιβλητικό άγαλμα του Νέλσον Μαντέλα. Ζητούν να αναγνωριστούν επισήμως οι γλώσσες και τα εδάφη τους.

Φορώντας μόνο ένα κάλυμμα στα γεννητικά όργανα, ένας από τους εκπροσώπους τους, που αυτοαποκαλείται «βασιλιάς Χόισαν» είχε αρπαχτεί από ένα δενδρύλλιο, ύψους ενός μέτρου και φώναζε «Κηρύξατε πόλεμο» στους αστυνομικούς που πήγαν να ξεριζώσουν τη φυτεία.

Η χρήση και κατοχή κάνναβης («ντάγκα», όπως αποκαλείται στη Νότια Αφρική) για ιδιωτικούς σκοπούς είναι «ανεκτή» από το 2018. Αλλά η χρήση της σε δημόσιο χώρο και η εμπορία τιμωρούνται από τον νόμο.

Περίπου 20 αστυνομικοί, ορισμένοι εκ των οποίων έφιπποι, κινητοποιήθηκαν για να καταστρέψουν τη φυτεία.

Η αστυνομία επιβεβαίωσε ότι συνελήφθησαν τέσσερα άτομα ηλικίας από 22 έως 54 ετών. Όλοι τους διώκονται για εμπόριο ντάγκα, παράνομη καλλιέργεια και μη χρήση μάσκας σε δημόσιο χώρο σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Οι Χόισαν, γνωστοί και με την ονομασία Βουσμάνοι, αποκαλούνται «Οτεντότοι» από τους πρώτους Ολλανδούς αποίκους που έφτασαν στη Νότια Αφρική τον 17ο αιώνα, μια ονομασία που παρέμπεπε στην κροταλιστική γλώσσα τους.

Πηγή: newsbeast.gr