Σε θρίλερ εξελίσσεται η συμμετοχή του Νόβακ Τζόκοβιτς στο Australian Open, καθώς η εξαίρεση για λόγους υγείας που εξασφάλισε ο τενίστας δεν έγινε αποδεκτή από τις Αρχές τις χώρας, με αποτέλεσμα να έχει πια εγκατασταθεί σε ξενοδοχείο καραντίνας.

Οι χειρισμοί της Αυστραλίας έχουν προκαλέσει έντονη δυσαρέσκεια στη Σερβία και το απόγευμα της Πέμπτης πραγματοποιήθηκε στο Βελιγράδι συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την απέλασή του. Τη συγκέντρωση οργάνωσε η οικογένεια του Σέρβου τενίστα. Στη Σερβία αποδίδεται πολιτική διάσταση στην υπόθεση απέλασης του Τζόκοβιτς. Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι βρίσκεται σε συνεχή τηλεφωνική επαφή με τον Νόβακ Τζόκοβιτς και εκτίμησε ότι η πολιτική ηγεσία της Αυστραλίας χρησιμοποιεί το γεγονός για πολιτικούς σκοπούς.

Ο Βούτσιτς ανέφερε ότι η σερβική κυβέρνηση ζήτησε από την κυβέρνηση της Αυστραλίας να δοθεί η δυνατότητα στον Τζόκοβιτς να μείνει στο σπίτι που νοικιάζει στην Μελβούρνη, ώστε να μπορεί να προπονείται μέχρι τη Δευτέρα που θα εκδοθεί η απόφαση της έφεσης που άσκησε για την απέλασή του. «Ζητήσαμε να μην διαμένει ο Τζόκοβιτς στο κακόφημο ξενοδοχείο παράνομων μεταναστών αλλά να του επιτραπεί να μείνει στο σπίτι που νοικιάζει» είπε. Ο πρόεδρος της Σερβίας  άφησε αιχμές για συντονισμένη προσπάθεια αποκλεισμού του Τζόκοβιτς από το τουρνουά του τένις στην Αυστραλία. «Όποιον δεν μπορείτε να νικήσετε στο γήπεδο τότε προσπαθείτε να τον εμποδίσετε να συμμετάσχει με διάφορους τρόπους» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Βούτσιτς. Κάποιοι πολιτικοί του κυβερνώντος κόμματος στη Σερβία κάλεσαν τον κόσμο σε διαδήλωση έξω από την πρεσβεία της Αυστραλίας στο Βελιγράδι. Κάτι που δεν συνέβη μέχρι στιγμής.

Στα σερβικά ΜΜΕ ΜΜΕ γίνεται λόγος για  προσπάθεια αποκλεισμού του από το τουρνουά τένις με «δόλια» μέσα.

Το χρονικό της υπόθεσης

Όλα ξεκίνησαν το βράδυ της Τετάρτης, όταν ο Τζόκοβιτς προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο της Μελβούρνης. Οι αρχές του ζήτησαν να τους ακολουθήσει και για ώρες εξέταζαν τα χαρτιά του και τον ίδιο, για να διαπιστώσουν αν προσπαθούσε να εισέλθει νόμιμα στη χώρα.

Όπως ανακοινώθηκε και επίσημα από τον υπουργό υγείας της Αυστραλίας Κρεγκ Χαντ, ο Τζόκοβιτς δεν προσκόμισε επαρκείς αποδείξεις για να δικαιολογήσει τον μη εμβολιασμό του και να εισέλθει στη χώρα, επομένως θα πρέπει να πάρει τον δρόμο της επιστροφής για το σπίτι του.

Τελικά μετά από 12 σχεδόν ώρες αποφασίστηκε να του ακυρωθεί η βίζα, με τον ίδιο να μεταφέρετε σε ξενοδοχείο όπου συγκεντρώνουν πρόσφυγες, με τους δικηγόρους του να ασκούν έφεση.

Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας δήλωνε χθες πως «η βίζα του κύριου Τζόκοβιτς ακυρώθηκε. Οι κανονισμοί είναι κανονισμοί, ειδικά όταν πρόκειται για τα σύνορά μας. Κανείς δεν είναι υπεράνω του νόμου», με τον πατέρα του να ξεσπά λέγοντας πως οι Σέρβοι πρέπει να βγουν στους δρόμους γιατί «κρατούν αιχμάλωτο τον γιο μου».

Η υπόθεση έχει προκαλέσει διπλωματικό επεισόδιο καθώς σύμφωνα με τα σερβικά ΜΜΕ, ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας κάλεσε (σε έξαλλη κατάσταση) τον πρέσβη της Αυστραλίας Ντάνιελ Εμερι για εξηγήσεις, αλλά αυτός για ώρες δεν απαντούσε!

Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός της χώρας, Αλεξάνταρ Βούσιτς, επικοινώνησε με τον Τζόκοβιτς και του ανέφερε πως η κυβέρνηση θα κάνει ότι μπορεί για να δικαιωθεί.

Πηγή: newsbeast.gr