Ο Ντόναλντ Τραμπ παραπέμπεται σε δίκη από το σώμα ενόρκων του Μανχάταν μετά από έρευνα για χρήματα που καταβλήθηκαν με σκοπό την εξαγορά σιωπής της πορνοστάρ Στόρμι Ντάνιελς, και έγινε έτσι ο πρώτος πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ που αντιμετωπίζει ποινικές κατηγορίες, ανέφεραν την Πέμπτη (30/3) οι «New York Times».

Οι κατηγορίες, που προκύπτουν από την έρευνα υπό την ηγεσία του Δημοκρατικού εισαγγελέα του Μανχάταν Άλβιν Μπραγκ, θα μπορούσαν να αναδιαμορφώσουν την προεδρική κούρσα του 2024.

Ο Τραμπ είχε δηλώσει προηγουμένως ότι θα συνέχιζε την προεκλογική του εκστρατεία για το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, αν κατηγορούνταν για έγκλημα.

Το σώμα ενόρκων που συγκάλεσε ο Μπραγκ τον Ιανουάριο άρχισε να αξιολογεί στοιχεία σχετικά με τον ρόλο του Τραμπ στην πληρωμή της Ντάνιελς λίγες ημέρες πριν από τις προεδρικές εκλογές του 2016, τις οποίες τελικά κέρδισε.

Η Ντάνιελς, γνωστή ηθοποιός και σκηνοθέτης ταινιών για ενήλικες, το πραγματικό όνομα της οποίας είναι Στέφανι Κλίφορντ, έχει πει ότι έλαβε τα χρήματα σε αντάλλαγμα για να σιωπήσει σχετικά με μια σεξουαλική επαφή που είχε με τον Τραμπ το 2006.

Ο προσωπικός δικηγόρος του πρώην προέδρου, ο Μάικλ Κόεν, έχει πει ότι ο Τραμπ έδωσε εντολή για πληρωμές στην Ντάνιελς και σε μια δεύτερη γυναίκα, το πρώην μοντέλο του Playboy Κάρεν ΜακΝτούγκαλ, η οποία επίσης είπε ότι είχε σεξουαλική σχέση μαζί του. Ο Τραμπ έχει αρνηθεί ότι είχε σχέσεις με οποιαδήποτε από τις δύο γυναίκες.

Οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς εξέτασαν την πληρωμή της Ντάνιελς το 2018, με αποτέλεσμα να επιβληθεί ποινή φυλάκισης στον Κόεν, αλλά να μην απαγγελθούν κατηγορίες στον Τραμπ.

Κανένας πρώην ή εν ενεργεία πρόεδρος των ΗΠΑ δεν έχει αντιμετωπίσει ποτέ ποινικές κατηγορίες.

Ο Τραμπ αντιμετωπίζει επίσης δύο ποινικές έρευνες από έναν ειδικό σύμβουλο που διορίστηκε από τον υπουργό Δικαιοσύνης των ΗΠΑ Μέρικ Γκάρλαντ και μία από έναν τοπικό εισαγγελέα στην Τζόρτζια.

Οι αντιδράσεις της πλευράς Τραμπ

Αφότου έγινε γνωστό πως διώκεται ποινικά ο Ντόναλντ Τραμπ, το «στρατόπεδο» του αντέδρασε. Αρχικά ο γιός του Ντόναλντ Τραμπ ο νεότερος έγραψε στο Twitter, πως η «ριζοσπαστική αριστερά εργαλειοποιεί την κυβέρνηση ώστε εκείνη να κυνηγά τους πολιτικούς της αντιπάλους. Ο στόχος τους είναι να σταματήσουν τον Τραμπ και η μόνη λύση είναι να τον εκλέξουμε και πάλι».

Αργότερα ακολούθησε και η απάντηση του ίδιου του Τραμπ με ανακοίνωσή του.

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ καταφέρθηκε με σφοδρότητα εναντίον της άσκησης ποινικής δίωξης σε βάρος του από τη δικαιοσύνη της Νέας Υόρκης, στην οποία βλέπει «πολιτικό διωγμό», «κυνήγι μαγισσών» και «ανάμιξη στις εκλογές» του 2024, στις οποίες ελπίζει να «ανακαταλάβει» τον Λευκό Οίκο.

«Αυτός είναι πολιτικός διωγμός και ανάμιξη στις εκλογές στο υψηλότερο επίπεδο στην ιστορία», υποστήριξε σε ανακοίνωσή του ο 45ος πρόεδρος των ΗΠΑ, προεξοφλώντας πως η υπόθεση αυτή θα αποβεί «σε βάρος του Τζο Μπάιντεν», του διαδόχου του και πιθανού αντιπάλου του στις προσεχείς προεδρικές εκλογές.

Πηγή: newsbeast.gr