«Επέζησε από τέσσερα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης, το Buchenwald, το Peenemünde, το Mittelbau-Dora και το Bergen-Belsen. Έζησε μία ήρεμη ζωή στο Χάρκοβο μέχρι πρόσφατα». Όμως, «την περασμένη Παρασκευή μια ρωσική βόμβα χτύπησε το σπίτι του και τον σκότωσε».

Με τα λόγια αυτά σχολίασε τον θάνατο του 96χρονου επιζώντα του Ολοκαυτώματος Borys Romanchenko ο Υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Ντμίτρο Κουλέμπα, κάνοντας λόγο για ένα «ανείπωτο έγκλημα».

«Επέζησε του Χίτλερ, δολοφονήθηκε από τον Πούτιν», τόνισε.

Στην είδηση αυτή αναφέρθηκαν και άλλοι Ουκρανοί αξιωματούχοι καθώς και ΜΜΕ της χώρας.

«Εργάστηκε εντατικά για τη διατήρηση της μνήμης των ναζιστικών εγκλημάτων»

Ισραηλινά ΜΜΕ επίσης αναφέρθηκαν στην τραγωδία αυτή. Επικαλούμενη έναν φορέα μνήμης για τα θύματα του στρατοπέδου συγκέντρωσης Buchenwald, η εφημερίδα Times of Israel, κάνει λόγο για τον θάνατο ενός επιζώντα του Ολοκαυτώματος «στο σπίτι του στην ουκρανική πόλη Χάρκοβο» της Ουκρανία, όπου ο πόλεμος μαίνεται για 26η ημέρα σήμερα, Δευτέρα (21/3).

Κατά την ίδια πηγή, η σχετική ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Ο Boris Romantschenko επέζησε από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης Buchenwald, Peenemünde, Dora και BergenBelsen. Σκοτώθηκε την περασμένη Παρασκευή σε έκρηξη στο σπίτι του στο Charkiv της Ουκρανίας. Ήταν 96 ετών.

Είμαστε άναυδοι.

Σύμφωνα με την εγγονή του, έμενε σε ένα πολυώροφο κτίριο, το οποίο χτυπήθηκε από οβίδα.

Ο Μπόρις Ρομάντσενκο εργάστηκε εντατικά για τη διατήρηση της μνήμης των ναζιστικών εγκλημάτων και ήταν αντιπρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής Μπούχενβαλντ-Ντόρα».

Πηγή: newsbeast.gr