Με την κρίσιμη εορταστική περίοδο αγορών να πλησιάζει, οι προοπτικές των εργαζομένων υφίστανται πλέον νέες πιέσεις. Οι εταιρίες φαίνεται να προσλαμβάνουν λιγότερους εποχικούς υπαλλήλους.

«Οι προσλήψεις διαμορφώνονται διαφορετικά σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια», δήλωσε η Αν-Ελίζαμπεθ Κόνκελ, οικονομολόγος στο Indeed Hiring Lab, μια ερευνητική ομάδα στην ιστοσελίδα εύρεσης εργασίας Indeed.

Οι εποχικές προσλήψεις είναι περίπου 11% χαμηλότερες σε σχέση με πέρυσι και η Κόνκελ δήλωσε ότι οι λόγοι ποικίλουν από τις ανησυχίες για τις μελλοντικές πωλήσεις, τη μειωμένη δυναμικότητα λόγω αναστολής λειτουργίας κάποιων καταστημάτων ακόμα και την αναταραχή στην εφοδιαστικές αλυσίδες που φέρνουν προϊόντα στην αγορά.

Παράλληλα, όπως μεταδίδει το Reuters και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, με τις ιστοσελίδες αγγελιών εργασίας όπως η Indeed, εταιρίες, όπως η UKG, που διαχειρίζονται τον χρόνο εργασίας των εργαζομένων βλέπουν το ίδιο πράγμα.

Η εταιρία σημείωσε ότι μεταξύ των πελατών της, οι εταιρίες μεταποίησης συνεχίζουν να προσθέτουν βάρδιες, ενώ ο αριθμός των βαρδιών σε εταιρίες λιανικής πώλησης είναι αμετάβλητος παρόλο που στα καταστήματα αρχίζουν να εμφανίζονται διακοσμητικά αντικείμενα για το Χάλογουιν και χριστουγεννιάτικα δέντρα.

Εύκολα μπαίνει κανείς στον πειρασμό να κάνει λόγο για εκτιμήσεις περί αδύναμων πωλήσεων καθώς συνεχίζεται η πανδημία. Αλλά ο κόσμος έχει βρει πολλούς τρόπους να ξοδέψει χρήματα ακόμα και σε καθεστώς lockdown. Στην πραγματικότητα, η Deloitte εκτιμά ότι οι πωλήσεις για την περίοδο των εορτών θα είναι 1% υψηλότερες σε σχέση με τα περυσινά επίπεδα.

Τελικά, ίσως κάτι διαφορετικό να είναι στα σκαριά.

Το ηλεκτρονικό εμπόριο ήδη επεκτείνει το μερίδιό του σε όλες τις λιανικές πωλήσεις. Η πανδημία το οδήγησε σε έκρηξη.

Και αυτό είναι κάτι που αποτυπώνεται στις προσλήψεις.

Όχι μόνο υπάρχουν λιγότερες εποχικές θέσεις εργασίας σε σχέση με πέρυσι, αλλά το μίγμα είναι διαφορετικό: το ποσοστό των εποχικών θέσεων εργασίας στην ιστοσελίδα Indeed που αφορούν «φόρτωση και αποθήκευση» τριπλασιάστηκε στο 14% ενώ το ποσοστό των θέσεις εργασίας σε πωλήσεις μειώθηκε από το 18% στο 10%.

Υπάρχει όμως και μια ακόμα διαφορά, η οποία μάλιστα αποτυπώνει τις προκλήσεις που υπάρχουν για την πλήρη ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας.

Ο αριθμός των ανθρώπων που αναζητούν εποχική απασχόληση έχει επίσης μειωθεί, κατά 38% σε σχέση με πέρυσι.

Όπως εξηγεί η Κόνκελ, αυτό φαίνεται «χωρίς λογική» σε μια περίοδο τόσο υψηλής ανεργίας.

Δείχνει όμως ότι συντελείται μια προσαρμογή. Η αναζήτηση για θέσεις εργασίας που μπορούν να εκτελεστούν από το σπίτι συνεχίζουν να αυξάνονται με ταχείς ρυθμούς.

«Οι περισσότερες ευκαιρίες για εποχική απασχόληση απαιτούν κάποια επαφή διά ζώσης και οι ανησυχίες για την υγεία συνεχίζουν να κυριαρχούν στο μυαλό πολλών εξ αυτών που αναζητούν εργασία», έγραψε πρόσφατα η Κόνκελ.

Πολλοί οικονομολόγοι που ειδικεύονται σε θέματα εργασίας έχουν προβλέψει τέτοιου είδους αλλαγές στη συμπεριφορά καθώς οι άνθρωποι αρχίζουν να θεωρούν την εργασία «με φυσική παρουσία» επικίνδυνη, ή χρειάζονται να προσαρμοστούν σε νέες οικογενειακές υποχρεώσεις, όπως για παράδειγμα όταν κλείνουν τα σχολεία.

Το ερώτημα είναι κατά πόσο αυτή η ασυμφωνία -μεταξύ διαθέσιμων θέσεων εργασίας σε μονάδες αποθήκευσης και ανθρώπων που αναζητούν απασχόληση και θέλουν να εργαστούν από το σπίτι- θα έχει μόνιμο χαρακτήρα, με επιπτώσεις στην οικονομική ανάπτυξη καθώς χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να καλυφθούν θέσεις εργασίας, ή αποτελεί απλά «εποχική» γρίπη στην εποχή της πανδημίας.

Πηγή: newsbeast.gr