Μία διαφορετική τροπή παίρνει η υπόθεση με τον άνδρα που έγραψε ιστορία καθώς έλαβε καρδιά τροποποιημένου χοίρου με μεταμόσχευση. Ο 57χρονος Αμερικανός Ντέηβιντ Μπένετ έγινε ο πρώτος άνθρωπος στον κόσμο, στον οποίο πραγματοποιήθηκε μεταμόσχευση καρδιάς ενός γενετικά τροποποιημένου χοίρου.

Η συγκεκριμένη επέμβαση θεωρήθηκε ως ένα νέο σπουδαίο κεφάλαιο στην ιατρική και η τελευταία ευκαιρία για τον λήπτη. Το μόσχευμα από χοίρο ήταν η τελευταία ελπίδα για να σωθεί η ζωή του άνδρα, αν και ακόμη δεν είναι σαφές ποιο θεωρείται ότι είναι πλέον το προσδόκιμο ζωής του. Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ χορήγησε ειδική άδεια για τη διενέργεια της πρωτοποριακής μεταμόσχευσης με το σκεπτικό ότι αλλιώς ο ασθενής θα είχε πεθάνει.

Όπως μετέδωσε το BBC ωστόσο το παρελθόν του 57χρονου άνδρα είναι επιλήψιμο. Όπως αναφέρει το δημοσίευμα και σύμφωνα με την οικογένεια του θύματος, ο Μπένετ μαχαίρωσε κάποτε έναν άνδρα αφήνοντάς τον παράλυτο.

Εγχείριση μεταμόσχευσης καρδιάς χοίρου σε άνθρωπο

«Δεν του άξιζε η καρδιά»

Ο Ντέιβιντ Μπένετ καταδικάστηκε για επίθεση με μαχαίρι στον Έντουαρντ Σούμακερ το 1988, είπε η αδελφή του στην εκπομπή Today του BBC.

Η Λέσλι Σούμακερ Ντάουνι, της οποίας ο αδερφός πέθανε το 2007, είπε ότι θεωρεί πως η επέμβαση δεν άξιζε στον Μπένετ. Ωστόσο η ομάδα που επιλήφθηκε της μεταμόσχευσης είπε ότι το ποινικό παρελθόν κάποιου δεν θα μπορούσε ποτέ να αποτελέσει λόγο άρνησης θεραπείας.

«Είναι υποχρέωση οποιουδήποτε νοσοκομείου ή οργανισμού υγειονομικής περίθαλψης να παρέχει φροντίδα σε κάθε ασθενή που περνά τις πόρτες του με βάση τις ιατρικές του ανάγκες», είπαν στους New York Times αξιωματούχοι του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ.

Δέκα χρόνια φυλάκιση για την επίθεση

Η επίθεση έλαβε χώρα τον Απρίλιο του 1988 όταν η σύζυγος του Μπένετ κάθισε στα πόδια του Σούμακερ, ο οποίος ήταν 22 ετών, είπε η Ντάουνι. Σε μια προφανή έκρηξη ζήλιας, ο Μπένετ μαχαίρωσε τον Σούμακερ επανειλημμένα στην πλάτη.

Ο Μπένετ κρίθηκε ένοχος για επίθεση και οπλοκατοχή και καταδικάστηκε σε 10 χρόνια φυλάκισης.

Η Ντάουνι είπε ότι κανείς δεν είχε επικοινωνήσει μαζί της για το ότι ο Μπένετ έλαβε την καρδιά του χοίρου και έμαθε τα νέα όταν της έστειλε μήνυμα η κόρη της. «Η δεύτερη κόρη μου μού έστειλε ένα μήνυμα και μου είπε: ‘Μαμά, αυτός είναι ο άντρας που μαχαίρωσε τον θείο Εντ’. Μετά διάβασα την ιστορία και θύμωσα γιατί είχε πάρει την καρδιά» είπε.

Πηγή: newsbeast.gr