Ερώτηση προς την υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων αναφορικά με την πρόβλεψη ποσόστωσης στις προσλήψεις πολύτεκνων εκπαιδευτικών στη δημόσια εκπαίδευση κατέθεσε ο βουλευτής Αχαΐας της Νέας Δημοκρατίας Άγγελος Τσιγκρής, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου.

Σύμφωνα με την ερώτηση του Αχαιού βουλευτή:

«Ο νόμος 4589/2019, που ψηφίστηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση, όρισε τα κριτήρια και θέσπισε τη διαδικασία για τους διορισμούς των εκπαιδευτικών στη δημόσια εκπαίδευση. Με τον παραπάνω νόμο, αδικούνται οι πολύτεκνοι που ήδη υπηρετούσαν ως αναπληρωτές εκπαιδευτικοί.

Η εφαρμογή της συγκεκριμένης διάταξης είχε ως αποτέλεσμα το μη διορισμό μεγάλου ποσοστού πολύτεκνων εκπαιδευτικών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι το 2010, περίπου 4.000 πολύτεκνοι διορίστηκαν ως μόνιμοι εκπαιδευτικοί, με βάση τις διατάξεις του ν. 3255/2004.

Από την άλλη μεριά, το άρθρο 21 παρ. 2 του Συντάγματος, προβλέπει ειδική μέριμνα για τους πολύτεκνους και τα άτομα με αναπηρία.

Επίσης, προς την ίδια κατεύθυνση κινούνται και οι αποφάσεις 1934/2018 και 1454/2019 του Συμβουλίου της Επικρατείας, οι οποίες τάσσονται υπέρ των μελών πολύτεκνων οικογενειών, με την πρόβλεψη συγκεκριμένου ποσοστού θέσεων, που καταλαμβάνονται από υποψηφίους αυτών των κατηγοριών.

Συνεπώς, η επαναφορά του ποσοστού 20% στις προσλήψεις των πολύτεκνων εκπαιδευτικών (επί του συνόλου των διοριστέων), είναι νομικά εφικτή, θεσμικά ώριμη και ηθικά επιβεβλημένη».

Συγκεκριμένα, ο Αχαιός βουλευτής ρωτάει την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων: α) σε ποιες ενέργειες θα προβεί με σκοπό την πρόσληψη των πολύτεκνων εκπαιδευτικών σε ποσοστό 20% επί των διοριστέων στη δημόσια εκπαίδευση και β) πότε αναμένεται η τροποποίηση του νόμου 4589/2019.

Πηγή: newsbeast.gr