Ότι απαρνήθηκε τη ρωσική του υπηκοότητα ανακοίνωσε ο δισεκατομμυριούχος της Σίλικον Βάλεϊ Γιούρι Μίλνερ, ο οποίος έχει γεννηθεί στη Μόσχα.

«Η οικογένειά μου κι εγώ αφήσαμε πίσω μας για τα καλά τη Ρωσία το 2014, μετά τη ρωσική προσάρτηση της Κριμαία» έγραψε στο Twitter. «Και αυτό το καλοκαίρι, ολοκληρώσαμε επισήμως τη διαδικασία αποποίησης της ρωσικής μας υπηκοότητας» πρόσθεσε.

Ιδρυτής του επενδυτικού ομίλου στο ίντερνετ Digital Sky Technologies (DST) και ένας από τους πρώτους που αγόρασαν μετοχές του αμερικανικού ομίλου Facebook, ο Μίλνερ είναι Ισραηλινός πολίτης από το 1999, διευκρινίζεται στην σελίδα του στο ίντερνετ.

Ο Μίλνερ, που έχει σπουδάσει φυσική, έχει εργαστεί για την Παγκόσμια Τράπεζα. Δεν έχει περιουσιακά στοιχεία στη Ρωσία και το 97% της περιουσίας του το έχει αποκτήσει εκτός Ρωσίας, προστίθεται στην ιστοσελίδα του, όπου διευκρινίζεται όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι «ο Γιούρι δεν έχει συναντήσει ποτέ τον (πρόεδρο της Ρωσίας) Βλαντίμιρ Πούτιν, είτε μεμονωμένα είτε ομαδικά».

Το φιλανθρωπικό του ίδρυμα, το Breakthrough Prize Foundation, καταδίκασε τον Μάρτιο την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και χορήγησε περισσότερα από 11 εκατομμύρια δολάρια (11,3 εκατομμύρια ευρώ) για να βοηθήσει τους Ουκρανούς πρόσφυγες και τους επιστήμονες που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη χώρα τους.

Το 2016, ο Μίλνερ και ο Βρετανός αστροφυσικός Στίβεν Χόκινγκ, ο οποίος απεβίωσε το 2018, είχαν ανακοινώσει μια φιλόδοξη πρωτοβουλία για μια αποστολή στο Άλφα του Κενταύρου, το πλησιέστερο στη Γη αστρικό σύστημα, με μικρό σκάφος, το οποίο θα ζύγιζε μόνον μερικά γραμμάρια και θα προωθείτο με το ένα πέμπτο της ταχύτητας του φωτός, βομβαρδίζοντας το ηλιακό ιστίο του μερικών τετραγωνικών μέτρων με πρωτόνια που θα παράγονταν από λέιζερ που θα βρισκόταν στη Γη.

Οι δύο άνδρες είχαν επίσης ενώσει τις δυνάμεις τους για να ξεκινήσουν μια ευρεία έρευνα για εξωγήινη ζωή σε διάστημα 10 ετών που θα χρηματοδοτούσε ο Μίλνερ με 100 εκατομμύρια δολάρια.

Πηγή: newsbeast.gr