Ηκυβέρνηση Μελόνι αλλάζει πορεία πλεύσης για τον κορονοϊό. Η Ιταλία είναι η πρώτη χώρα που επέβαλε υποχρεωτικά τεστ για επιβάτες που φθάνουν σε αεροδρόμιά της από την Κίνα. Ο Ιταλός υπουργός Υγείας Οράτσιο Σκιλάτσι, ζήτησε από τις Βρυξέλλες να ισχύσει, το συγκεκριμένο μέτρο, σε όλες τις χώρες-μέλη της Ένωσης, ώστε να μπορέσει να λυθεί και το πρόβλημα των επιβατών που φθάνουν, «τράνζιτ» από αεροδρόμια του εξωτερικού, μεταδίδει η DW.

Το υπουργείο Υγείας της Ρώμης, με ειδική εγκύκλιό του, αναφέρεται στην υιοθέτηση νέων μέτρων, σε περίπτωση επιδείνωσης της κατάστασης. Αν χρειαστεί, θα επιβληθεί και πάλι η χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους, θα αποφευχθούν εκδηλώσεις που προβλέπουν μεγάλες συναθροίσεις και θα δοθεί νέα έμφαση στην εκστρατεία εμβολιασμού. Επίσης τέταρτη δόση για το σύνολο του πληθυσμού, πέμπτη για όσους πολίτες υποφέρουν από χρόνιες παθήσεις και με παράλληλη, πιθανή επιστροφή σε διάφορες μορφές τηλεργασίας.

Ο Τύπος, σήμερα, υπογραμμίζει ότι πρόκειται για μια διαφορετική προσέγγιση, ιδίως σε σύγκριση με τα όσα είχε υποστηρίξει, στο παρελθόν, η συντηρητική συμμαχία η οποία, τώρα, κυβερνά την χώρα. Η πανδημία, στη φάση αυτή προκαλεί και πάλι ανησυχία, ανεξαρτήτως πολιτικής τοποθέτησης. Τους τελευταίους μήνες είχαν καταγραφεί ηπιότερα συμπτώματα της ασθένειας και για τον λόγο αυτό είχε αποφασιστεί το κλείσιμο όλων, σχεδόν, των μεγάλων εμβολιαστικών κέντρων της Ιταλίας.

Η εφημερίδα Corriere della Sera γράφει σήμερα ότι η κυβέρνηση της Τζόρτζια Μελόνι επιμένει, πάντως, ότι δεν θα αποφασιστούν νέα «λοκντάουν» και ότι η χώρα δεν πρόκειται να επιστρέψει στο «πράσινο πάσο εμβολιασμένου». «Θα δοθεί έμφαση στις προστατευτικές μάσκες και στα εμβόλια, αλλά δεν θα περιορίσουμε τις ατομικές ελευθερίες» είπε, χαρακτηριστικά η Ιταλίδα πρωθυπουργός. Είναι σαφές, όμως, ότι το όλο κλίμα έχει αλλάξει, και ότι τα νοσοκομεία και οι οικογενειακοί γιατροί βρίσκονται, και πάλι, σε επιφυλακή. Και ενώ στη Γερμανία ο υπουργός Υγείας Καρλ Λάουτερμπαχ δεν κρίνει σκόπιμο να υιοθετηθούν μέτρα στα αεροδρόμια για ταξιδιώτες από την Κίνα, μια σειρά από άλλες χώρες, όπως οι ΗΠΑ, Βρετανία, Ισραήλ και Νότιος Κορέα, αλλά και από την ΕΕ, η Γαλλία και η Ισπανία επιβάλουν κι αυτές υποχρεωτικό αρνητικό τεστ για προερχόμενους από την Κίνα.

Βρετανία: Τεστ κορονοϊού σε όλους ταξιδιώτες από την Κίνα

Η Βρετανία ακολουθεί έτσι το παράδειγμα πολλών άλλων χωρών που επιβάλλουν περιορισμούς στους ταξιδιώτες από την Κίνα, όπως η Γαλλία, οι ΗΠΑ, η Ινδία ή το Ισραήλ.

Η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε απόψε ότι από τις 5 Ιανουαρίου οι ταξιδιώτες από την Κίνα θα πρέπει να υποβάλλονται σε τεστ για την Covid-19 48 ώρες πριν από την αναχώρησή τους, μετά την άρση των υγειονομικών περιορισμών από το Πεκίνο.

Η Βρετανία ακολουθεί έτσι το παράδειγμα πολλών άλλων χωρών που επιβάλλουν περιορισμούς στους ταξιδιώτες από την Κίνα, όπως η Γαλλία, οι ΗΠΑ, η Ινδία ή το Ισραήλ.

«Ενώ τα κρούσματα της Covid αυξάνονται στην Κίνα, πριν από το άνοιγμα των συνόρων (της χώρας) την επόμενη εβδομάδα, το σωστό για εμάς είναι να υιοθετήσουμε μια ισορροπημένη και συνετή προσέγγιση ανακοινώνοντας προσωρινά μέτρα ενόσω θα μελετούμε τα δεδομένα», εξήγησε ο υπουργός Υγείας Στιβ Μπάρκλεϊ σε μια ανακοίνωσή του.

Όλοι οι επιβάτες απευθείας πτήσεων από την ηπειρωτική Κίνα θα πρέπει να επιδεικνύουν ένα αρνητικό τεστ πριν από την αναχώρησή τους. Το μέτρο αυτό ισχύει μόνο για την Αγγλία, ωστόσο η κυβέρνηση διευκρίνισε ότι δεν υπάρχουν απευθείας πτήσεις για άλλους προορισμούς του Ηνωμένου Βασιλείου (Σκωτία, Ουαλία, Βόρεια Ιρλανδία).

Επιπλέον, οι βρετανικές υγειονομικές αρχές θα διενεργούν τυχαία τεστ σε ορισμένους επιβάτες κατά την άφιξή τους, κυρίως για να εντοπίζουν τυχόν νέες παραλλαγές του ιού.

«Η απόφαση αυτή ελήφθη (…) λόγω έλλειψης πλήρους πληροφόρησης από την Κίνα», σημείωσε ο υπουργός. Τα μέτρα θα αναθεωρούνται ανάλογα με τα δεδομένα που θα παρέχει το Πεκίνο.

Μέτρα και από Γαλλία, Ισπανία

Η μία μετά την άλλη οι χώρες «οχυρώνονται» απέναντι στην Κίνα μετά την έξαρση κρουσμάτων κορωνοϊού που παρουσιάζει και τους φόβους για νέες μεταλλάξεις. Μετά την Ισπανία και το Ισραήλ σειρά παίρνει η Γαλλία η οποία ανακοίνωσε ότι οι ταξιδιώτες που φθάνουν από την Κίνα θα πρέπει να έχουν υποβληθεί σε τεστ για την Covid-19 πριν από την αναχώρηση της πτήσης τους.

Οι ταξιδιώτες θα πρέπει να επιδεικνύουν αρνητικό τεστ για τον νέο κορωνοϊό πριν από την επιβίβασή τους και να φορούν μάσκα κατά τη διάρκεια της πτήσης. Προβλέπεται επίσης η διενέργεια τυχαίων τεστ κατά την άφιξη, ώστε να γίνεται αλληλούχιση του γονιδιώματος και να εντοπίζονται τυχόν νέες παραλλαγές του SARS-CoV-2, ανέφερε μια κυβερνητική πηγή.

πηγή: DW

Πηγή: newsbeast.gr