Ο αντιπολιτευόμενος σοσιαλδημοκράτης υποψήφιος που θεωρείται ο επικρατέστερος στις προεδρικές εκλογές αυτού του μήνα στην Κολομβία ακύρωσε χθες Δευτέρα προεκλογική εμφάνισή του στο κεντρικό τμήμα της χώρας των Άνδεων, διότι η ομάδα του έλαβε πληροφορίες για πιθανή απόπειρα δολοφονίας του στο ταξίδι αυτό.

Ο γερουσιαστής Γουστάβο Πέτρο, 62 ετών, μπροστά με διαφορά κατά τις δημοσκοπήσεις ενόψει του πρώτου γύρου την 29η Μαΐου, επρόκειτο να κάνει εμφανίσεις αύριο Τετάρτη και μεθαύριο Πέμπτη, στο πλαίσιο της προεκλογικής του εκστρατείας, σε κεντροδυτική ζώνη, γνωστή για την παραγωγή καφέ.

Όμως «η ασφάλειά του έλαβε πληροφορίες από πρώτο χέρι από αρκετές πηγές σύμφωνα με τις οποίες η εγκληματική οργάνωση ‘Λα Κορδιγιέρα’ προετοίμαζε απόπειρα δολοφονίας του υποψηφίου», ανέφερε ανακοίνωση Τύπου της ομάδας που διεξάγει την προεκλογική εκστρατεία του κ. Πέτρο.

Η Κορδιγιέρα είναι «παραστρατιωτική οργάνωση» η οποία «εμπλέκεται στη διακίνηση ναρκωτικών» και «εκτελεί φόνους κατά παραγγελία», εξηγείται στην ανακοίνωση.

Η κολομβιανή αστυνομία δεν έχει κάνει κανένα σχόλιο για τη συγκεκριμένη ανακοίνωση ως αυτό το στάδιο.

Ο κ. Πέτρο, άλλοτε αντάρτης του ακροαριστερού Κινήματος της 19ης Απριλίου (Movimiento 19 de Abril, M-19) που μετατράπηκε σε σοσιαλδημοκράτη, πρώην δήμαρχος της πρωτεύουσας (2012-2015), έχει εκφράσει επανειλημμένα από την έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας ανησυχία για την ασφάλειά του.

Αυστηρά φρουρούμενος, ο υποψήφιος της συμμαχίας της κολομβιανής αριστεράς Ιστορική Συμμαχία (Pacto Histórico por Colombia, PHxC) διεξάγει εντατική εκστρατεία μέσω διαδικτύου και με συνεχείς προεκλογικές εμφανίσεις καθημερινά σε όλη τη χώρα.

Δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα φέρει τον κ. Πέτρο να κερδίζει με διαφορά (συγκεντρώνει το 43,6% των προθέσεων ψήφου ενόψει πρώτου γύρου, έναντι 26,7% του πλησιέστερου αντιπάλου του, του δεξιού Φεδερίκο Γκουτιέρες), είτε στον πρώτο γύρο, είτε στον δεύτερο αν χρειαστεί. Εάν το σενάριο αυτό γίνει πραγματικότητα, θα είναι ο πρώτος πρόεδρος της αριστεράς σε μια χώρα που ιστορικά δεν έχει γνωρίσει παρά μόνο δεξιές κυβερνήσεις.

Πηγή: newsbeast.gr