Συνεχίζεται η κατάρρευση της τουρκικής οικονομίας με τη λίρα να κάνει σήμερα ιστορική βουτιά, τις τιμές των προϊόντων να εκτοξεύονται και τις καταγγελίες για κερδοσκοπία από τους εμπόρους να πολλαπλασιάζονται. 

Κι ενώ η υπομονή των Τούρκων εξαντλείται, ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όπως αναφέρει ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ, κάνει λόγο για δοκιμασία από τον Αλλάχ. «Εμείς ως Μουσουλμάνοι βλέπουμε ως δοκιμασία τα εγκόσμια. Ο Θεός μας στο Κοράνι έχει πει θα σας βάλω σε δοκιμασία με λίγη πείνα, με στέρηση από τα αγαθά, από τις ζωές από τα προϊόντα. Δώσε το χαρμόσυνο νέο σε όσους κάνουν υπομονή. Έτσι ορίζει» είπε ο Τούρκος πρόεδρος.

Κάθε μέρα που περνά, η λίρα δοκιμάζει ένα ακόμα ιστορικό χαμηλό. Η κεντρική τράπεζα αναγκάστηκε σήμερα για τρίτη φορά σε 10 μέρες να ρίξει στην αγορά συνάλλαγμα για να σταματήσει την πτώση. Μάταια και πάλι.  Από το 13,93 κόντρα στο δολάριο, η λίρα ανέκαμψε έως το 13,81 για να φτάσει σύντομα και πάλι στο 13,95. 

Ήδη έμποροι αποσύρουν από τα ράφια προϊόντα προκειμένου να τα πουλήσουν αργότερα σε υψηλότερη τιμή , την ώρα που ο κόσμος κόβει τις αγορές του στα απολύτως απαραίτητα.

Όλα αυτά έχουν φυσικά ως αποτέλεσμα την ένταση της πολιτικής πίεσης στον Τούρκο πρόεδρο. Συγκεκριμένα, πριν από λίγη ώρα, ο Δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου, επιτέθηκε στην κυβέρνηση καθώς εξαιτίας της υποτίμησης της λίρας και της φτωχοποίησης σημαντικά προβλήματα εντοπίζονται και εντός του δήμου του.

Όπως δήλωσε, αυτή τη στιγμή η Τουρκία ζει την χειρότερη φτωχοποίηση της ιστορίας της. «Τόσο γρήγορα δεν γίναμε ποτέ φτωχότεροι» είπε χαρακτηριστικά.

Σε ιδιαιτέρως χαμηλά επίπεδα έχει φτάσει την ίδια ώρα και ο βασικός μισθός στην Τουρκία καθώς από τα 415 ευρώ εκτιμάται πως ίσως έχει φτάσει να είναι χαμηλότερος των 185 ευρώ.

Πηγή: newsbeast.gr