Απροσπέλαστη θα γίνει η ελληνοτουρκική μεθόριος του Έβρου με την επέκταση του φράχτη, αλλά και με τη χρήση υπερσύγχρονων μέσων επιτήρησης, σύμφωνα με ρεπορτάζ του δημοσιογράφου του ΣΚΑΪ Γιώργου Πρωτοψάλτη. Πρόκειται για σύμβαση ύψους σχεδόν 100 εκατ. ευρώ. 

Η νέα επέκταση στον Έβρο αφορά 35 χιλιόμετρα ανάμεσα στους Ψαθάδες Διδυμοτείχου και την Κορνοφωλιά Σουφλίου. Προϋπήρχαν 11 χιλιόμετρα βορειότερα, από τις Καστανιές μέχρι και τη Βύσσα, και 28 χιλιόμετρα στο νότιο μέρος του Έβρου, στις Φέρες.

Αναλυτικά τα στοιχεία για την επέκταση
 
ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ

  • Το ύψος του εμποδίου θα είναι 5 μέτρα, θα είναι πακτωμένο στο έδαφος, αλλά και το βάθος θα είναι 6 μέτρα, δημιουργώντας έτσι ένα απροσπέλαστο κομμάτι του Έβρου
  • Επτά Αντιβαλλιστικά Παρατηρητήρια με θωρακισμένες καμπίνες 
  • Διαμόρφωση Οδών Επιτήρησης και συντήρησης των εμποδίων
  • Θα γίνουν κατασκευές Θυροφραγμάτων 
  • Νέο Κτίριο 300 τμ, όπου θα τον εξοπλισμό της φύλαξης των συνόρων 

Σε ό,τι αφορά το εξοπλιστικό κομμάτι, θα ενισχύσει περαιτέρω το στρατό και τις αστυνομικές δυνάμεις στα σύνορα:

  • Λογισμικό Εντοπισμού Κινητών Τηλεφώνων, το οποίο θα ειδοποιεί τις αρχές όταν υπάρχει μαζική επικοινωνία ατόμων σε μια περιοχή  
  • Ηλιακά drone – ΘΑ έχουν απεριόριστη Αυτονομία Πτήσης 24 ώρες το 24ωρο κάτι που δεν ήταν εφικτό πριν 
  • Ανιχνευτές Κίνησης Οπτικών Ινών τελευταίας τεχνολογίας 
  • Κάμερες Εμβέλειας θα φτάνουν πλέον τα 15 χλμ. εντός του τουρκικού εδάφους, ακόμα πιο βαθιά στην Τουρκία.

«Ο φράχτης στον Έβρο λειτουργεί αποτελεσματικά και θα επεκταθεί»

Για τις υπογραφές επέκτασης του φράχτη στον Έβρο για ακόμη 35χλμ μίλησε στον ΣΚΑΪ και στον Γιώργο Αυτιά ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, ο οποίος ανέφερε ότι η κατασκευή του είναι ένα έργο που το θέλουν όλοι οι Έλληνες. 

«Διασφαλίζουμε έτσι καλύτερα και πιο αποφασιστικά τα σύνορά μας, ανταποκρινόμαστε στο λαϊκό αίσθημα και την εθνική απαίτηση και ανάγκη να έχουμε ασφάλεια στα σύνορά μας απέναντι στην παράνομη μετανάστευση που παραμένει ισχυρή απειλή».

Ο υπουργός προσέθεσε ότι «το 2022 η ΕΛ.ΑΣ. απέτρεψε την είσοδο σε 260.000 παράνομους μετανάστες. Στα 37χλμ φράχτη που υπάρχουν έχει διαπιστωθεί ότι δεν μπορεί να περάσει κανένας και έτσι ο φράχτης θα επεκταθεί κατά μήκος όλου του ποταμού Έβρου, δηλαδή 140χλμ».

Σε ό,τι αφορά τις αντιρρήσεις που υπάρχουν, τόνισε: «Το πρώτο που θέλω να πω σε αυτούς που έχουν αντιρρήσεις είναι να πάνε πρώτα μια βόλτα στον Έβρο, να μιλήσουν με τους κατοίκους και να καταλάβουν ότι δεν υπάρχει ούτε ένας που να μην θέλει την κατασκευή του φράχτη».

Σε ότι αφορά την ολοκλήρωση του έργου και τις εκλογές, ο κ. Θεοδωρικάκος τόνισε: «Ευελπιστώ ότι αν ο ελληνικός λαός μας εμπιστευτεί και πιστεύω ότι θα μας εμπιστευτεί, μπορούμε και αμέσως μετά τις εκλογές να προγραμματίσουμε την κατασκευή και των επομένων χιλιομέτρων ούτως ώστε μέσα στα επόμενα δύο τρία χρόνια να ολοκληρωθεί το έργο στον Έβρο».

Πηγή: newsbeast.gr