Την πρόθεσή του να ενισχύσει το πυρηνικό οπλοστάσιο της Βόρειας Κορέας εξέφρασε ο Κιμ Γιονγκ Ουν, κατά τη διάρκεια ομιλίας του με την ευκαιρία της επετείου και της στρατιωτικής παρέλασης στην Πιονγκγιάνγκ, μετέδωσε σήμερα το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της χώρας KCNA.

Στην παρέλαση για τον εορτασμό της 90ής επετείου από την ίδρυση του Λαϊκού Στρατού της Κορέας, των βορειοκορεατικών ενόπλων δυνάμεων, επιδείχθηκαν διηπειρωτικοί βαλλιστικοί πύραυλοι (ICBMs). Ο αρχηγός του κράτους εκφώνησε την ομιλία του στην πλατεία Κιμ Ιλ Σουνγκ της Πιονγκγιάνγκ.

«Θα συνεχίσουμε να παίρνουμε μέτρα για να ενισχύσουμε και να αναπτύξουμε τις πυρηνικές δυνατότητες της χώρας μας με ταχύτερο ρυθμό», είπε.

«Μπορούν να χρησιμοποιηθούν εάν απειληθούν τα θεμελιώδη συμφέροντα μας»

Η Βόρεια Κορέα υφίσταται πολύ σκληρές διεθνείς κυρώσεις εξαιτίας των προγραμμάτων της για την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων και βαλλιστικών πυραύλων. Οι διαπραγματεύσεις για να πειστεί η Πιονγκγιάνγκ να εγκαταλείψει το οπλοστάσιό της βρίσκονται σε πλήρες αδιέξοδο εδώ και χρόνια.

Χθες (25/4) ο Κιμ Γιονγκ Ουν ανέφερε πως τα πυρηνικά όπλα της χώρας του είναι «σύμβολο της ισχύος της» και πρέπει να διαφοροποιηθούν.

«Δεδομένου του ταραχώδους πολιτικού και στρατιωτικού υποβάθρου και των διαφόρων κρίσεων που μέλλονται (…) πρέπει να αυξήσουμε κι άλλο τη δύναμή μας με όσο πιο ταχύ ρυθμό είναι δυνατόν», επέμεινε. Πρόσθεσε ότι αν και τα πυρηνικά όπλα της χώρας του έχουν ρόλο πρωτίστως αποτρεπτικό, θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν εάν απειληθούν τα «θεμελιώδη συμφέροντα» της Βόρειας Κορέας.

Ειδικοί ανέμεναν ότι σε αυτή την παρέλαση θα επιδεικνύονταν τα πιο εξελιγμένα όπλα της Βόρειας Κορέας, ιδίως υπερηχητικοί πύραυλοι και ο διηπειρωτικός βαλλιστικός πύραυλος Hwasong-17. Αυτός ο τελευταίος, «πύραυλος-τέρας» όπως τον αποκαλούν ορισμένοι παρατηρητές, μπορεί να φέρει πολλαπλές πυρηνικές κεφαλές, ικανές να κινηθούν σε πολλές τροχιές μετά την επανείσοδο στην ατμόσφαιρα, είχε παρουσιαστεί για πρώτη φορά τον Οκτώβριο του 2020.

Το KCNA ανέφερε ότι ο Hwasong-17, τον οποίο η Πιονγκγιάνγκ διαβεβαιώνει ότι δοκίμασε επιτυχώς την 24η Μαρτίου, πράγματι επιδείχθηκε στην παρέλαση. Ωστόσο το πρακτορείο δεν μετέδωσε φωτογραφίες από αυτήν.

Πηγή: newsbeast.gr