Με τον κορονοϊό να «καλπάζει» σε πολλά μέρη του πλανήτη, οι συνέπειες σε πολλούς τομείς της οικονομίας είναι σημαντικές. Ένας από αυτούς αφορά τα αεροπορικά ταξίδια. Χαρατκηριστικά είναι τα στοιχεία της Ryanair, η οποία κατέγραψε τις πρώτες της ζημίες για την κρίσιμη θερινή περίοδο εδώ και 30 χρόνια, με την πανδημία να απειλεί πως θα μειώσει τους αριθμούς επιβατών στο ήμισυ τον επόμενο χρόνο.

Ωστόσο, ένας καλύτερος των αναμενόμενων ισολογισμός ενίσχυσε το επενδυτικό κλίμα σήμερα, ενώ ο διευθύνων σύμβουλος της Ryanair, Μάικλ Ο’Λίρι, δήλωσε ότι ποτέ δεν έχει υπάρξει μια πιο συναρπαστική ευκαιρία για ανάπτυξη από αυτή που πιθανόν να προκύψει από την πανδημία.

Όπως μεταφέρει το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η εταιρεία ανακοίνωσε 197 εκατ. ευρώ ζημίες τους πρώτους έξι μήνες έως τα τέλη Σεπτεμβρίου καθώς οι περιορισμοί λόγω της COVID-19 μείωσαν την κίνηση κατά 80% και ο Ο’Λίρι δήλωσε ότι στο δεύτερο εξάμηνο είναι πιθανό να υπάρξουν ακόμα μεγαλύτερες ζημίες.

Η Ryanair κατέγραψε κέρδη 1,15 δισ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο πέρυσι και οι φετινές επιδόσεις αποτελούν τις πρώτες ζημίες της κατά την κρίσιμη θερινή περίοδο από το 1990. Παρόλα αυτά, ήταν μικρότερες από τα 244 εκατ. ευρώ που ανέμεναν οι αναλυτές σε έρευνα της εταιρίας.

Ο Ο’Λίρι προέβλεψε ότι η Ryanair θα βγει από την κρίση της COVID-19 με «σημαντικά» μικρότερες δαπάνες για προσωπικό, αεροσκάφη και αεροδρόμια ενώ βρίσκεται σε συνομιλίες με την Boeing για επιπλέον αεροσκάφη προκειμένου να εκμεταλλευθεί τις ευκαιρίες που δημιουργούνται από τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι ανταγωνιστές της.

«Ποτέ δεν υπήρξε μια πιο συναρπαστική…ευκαιρία για ανάπτυξη, τουλάχιστον την ευρωπαϊκή αεροπορική βιομηχανία», δήλωσε ο ίδιος σε τηλεδιάσκεψη με επενδυτές. «Θα ανακάμψει πολύ ισχυρά με τεράστια…συσσωρευμένη ζήτηση και η Ryanair, κατά την άποψή μου, θα βρίσκεται μακράν στην καλύτερη θέση».

Η μετοχή της ιρλανδικής αεροπορικής εταιρίας, του μεγαλύτερου στην Ευρώπη αερομεταφορέα χαμηλού κόστους, σημείωσε άνοδο 6% νωρίτερα, την ώρα που οι μετοχές των EasyJet και International Airlines Group -της ιδιοκτήτριας της British Airways- ήταν αμετάβλητες ύστερα από την ανακοίνωση νέου lockdown στην Αγγλία.

Από την πλευρά της, η βρετανική EasyJet ανακοίνωσε σήμερα ότι δεν επιβεβαιώνεται η ημερομηνία δημοσιοποίησης των ετήσιων οικονομικών της αποτελεσμάτων, έχοντας διαμηνύσει ότι θα γνωστοποιηθούν στις 17 Νοεμβρίου πριν τα νέα lockdowns στην Ευρώπη οδηγήσουν σε επιδείνωση της κρίσης της COVID-19 για τις αεροπορικές εταιρίες.

«Η ημερομηνία για την ανακοίνωση των ετήσιων αποτελεσμάτων δεν επιβεβαιώνεται αυτή τη στιγμή. Θα ενημερώσουμε την αγορά μόλις επιβεβαιωθεί μια ημερομηνία», δήλωσε σήμερα στο Reuters εκπρόσωπος της EasyJet. Η όποια καθυστέρηση στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της θα εντείνει την αίσθηση αβεβαιότητας μεταξύ των επενδυτών.

Πηγή: newsbeast.gr