Μετά τη νίκη του στις βουλευτικές εκλογές στην Ουγγαρία, ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν συνεχάρη τον Βίκτορ, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο. Παράλληλα, εξέφρασε την ελπίδα για μια ενίσχυση των δεσμών ανάμεσα στη Μόσχα και τη Βουδαπέστη.

«Ο αρχηγός του ρωσικού κράτους εξέφρασε την πεποίθηση πως, παρά τη δύσκολη διεθνή κατάσταση, η μελλοντική ανάπτυξη των διμερών δεσμών και της σύμπραξης (ανάμεσα στη Μόσχα και τη Βουδαπέστη) θα ανταποκρίνεται στα συμφέροντα των λαών της Ρωσίας και της Ουγγαρίας», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ρωσική προεδρία.

Οι Πούτιν και Ορμπάν διατηρούν από καιρό φιλικές σχέσεις, παρά τις πολυάριθμες κρίσεις ανάμεσα στη Μόσχα, από τη μια πλευρά, και την Ευρωπαϊκή Ένωση καθώς και το ΝΑΤΟ, από την άλλη, δύο οργανισμούς των οποίων η Ουγγαρία είναι ωστόσο μέλος.

Η Ουγγαρία ήταν για παράδειγμα η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που χρησιμοποίησε το ρωσικό εμβόλιο κατά της Covid-19, το Sputnik V, παρόλο που δεν έχει ανανγωριστεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA), όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Επίσης μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, ο Ορμπάν αρνήθηκε να παραδώσει όπλα στην Ουκρανία και να εξετάσει κυρώσεις που θα στερούσαν τους Ούγγρους από το πετρέλαιο και το αέριο της Ρωσίας.

Πηγή: newsbeast.gr