Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ενημέρωσε και επισήμως το Κογκρέσο ότι θα άρει τον χαρακτηρισμό του Σουδάν ως κράτους που στηρίζει την τρομοκρατία, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Η απόφαση αυτή ελήφθη αφού το Σουδάν μετέφερε το ποσό των 335 εκατομμυρίων δολαρίων σε έναν λογαριασμό υπέρ των θυμάτων της τρομοκρατίας και των οικογενειών τους. Το τελευταίο διάστημα εξάλλου πολλαπλασιάζονται οι πληροφορίες που κάνουν λόγο για επικείμενη εξομάλυνση των σχέσεων του Χαρτούμ με το Ισραήλ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος «ενημέρωσε το Κογκρέσο για την πρόθεσή του να άρει επισήμως τον χαρακτηρισμό του Σουδάν ως κράτους υποστηρικτή της τρομοκρατίας» αναφέρεται στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, στην οποία η εξέλιξη αυτή αποκαλείται «σημείο καμπής» για το Σουδάν και τις σχέσεις του Χαρτούμ με την Ουάσινγκτον.

Παράλληλα, η εξομάλυνση των σχέσεων του Ισραήλ με το Σουδάν, την οποία ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος, συνιστά μια «καταπληκτική μεταστροφή», όπως την χαρακτήρισε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου.

«Τι καταπληκτική αλλαγή πλεύσης! Σήμερα το Χαρτούμ λέει ναι στην ειρήνη με το Ισραήλ, ναι στην αναγνώριση του Ισραήλ και στην ομαλοποίηση των σχέσεων» ανέφερε σε μια ανακοίνωση, στα εβραϊκά.

Το Σουδάν είναι η τρίτη αραβική χώρα, μετά τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Μπαχρέιν, που εξομαλύνει τις σχέσεις της με το Ισραήλ τους τελευταίους μήνες.

Ο Νετανιάχου δήλωσε επίσης ότι το Ισραήλ δεν θα προβάλει αντιρρήσεις στην πώληση στρατιωτικού υλικού από τις ΗΠΑ στα Εμιράτα, όπως μαχητικά αεροσκάφη F-35.

Το Ισραήλ και το Σουδάν σχεδιάζουν να ξεκινήσουν τις οικονομικές και εμπορικές σχέσεις τους δίνοντας αρχικά έμφαση στη γεωργία. Θέματα όπως η επίσημη σύναψη διπλωματικών σχέσεων θα επιλυθούν αργότερα.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τους ηγέτες του Ισραήλ και του Σουδάν, ενώπιον δημοσιογράφων στο Οβάλ Γραφείο, εγκωμίασε τη συμφωνία, λέγοντας ότι τουλάχιστον άλλες πέντε χώρες θέλουν να ακολουθήσουν αυτόν τον δρόμο.

«Πιστεύετε ότι ο κοιμισμένος Τζο θα μπορούσε να πετύχει αυτή τη συμφωνία;» ρώτησε κάποια στιγμή τον Νετανιάχου, αναφερόμενος στον Δημοκρατικό αντίπαλό του στις εκλογές, τον Τζο Μπάιντεν.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, ο οποίος βασίζεται στη δικομματική υποστήριξη για το Ισραήλ στην Ουάσινγκτον, φάνηκε να έρχεται σε δύσκολη θέση: «Ε… αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι εκτιμούμε τη βοήθεια για την ειρήνη από τον καθένα στην Αμερική», απάντησε.

Οι σύμβουλοι του Ρεπουμπλικάνου προέδρου θεωρούν ότι η φιλοϊσραηλινή πολιτική του είναι αρεστή στους Ευαγγελικούς ψηφοφόρους, που αποτελούν μεγάλο μέρος των εκλογέων του.

Ο Τραμπ επέμεινε επίσης ότι και οι Παλαιστίνιοι «θέλουν να κάνουν κάτι» αλλά δεν παρουσίασε κάποια απόδειξη για τα λεγόμενά του. Οι Παλαιστίνιοι ηγέτες έχουν καταδικάσει τις συμφωνίες του Ισράηλ με αραβικές χώρες, χαρακτηρίζοντάς τις προδοσία του σκοπού της και αρνούνται να συνομιλήσουν με την κυβέρνηση Τραμπ, θεωρώντας ότι τηρεί σαφώς φιλοϊσραηλινή στάση.

Πηγή: newsbeast.gr