Ο Βρετανός αρχιτέκτονας Ντέιβιντ Άλαν Τσίπερφιλντ τιμήθηκε έλαβε το Αρχιτεκτονικό Βραβείο Pritzker 2023, κάτι που θεωρείται διεθνώς ως η υψηλότερη διάκριση για την αρχιτεκτονική.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση των βραβείων Pritzker, ο Chipperfield είναι «ένας παραγωγικός αρχιτέκτονας που είναι ριζοσπαστικός στην εγκράτειά του, επιδεικνύοντας σεβασμό για την ιστορία και τον πολιτισμό, ενώ τιμά τα προϋπάρχοντα δομημένα και φυσικά περιβάλλοντα».

Από τα σημαντικότερα έργα του θεωρούνται το Μουσείο Μοντέρνας Λογοτεχνίας στο Μάρμπαχ της Γερμανίας, η Δημόσια Βιβλιοθήκη Des Moines στην Αϊόβα των ΗΠΑ, το Νέο Μουσείο στο Βερολίνο, η γκαλερί Hepworth Wakefield στη Βρετανία, το Μουσείο Τέχνης στο Saint Louis και το Museo Jumex στην Πόλη του Μεξικού.

Πρόσφατα η αρχιτεκτονική πρόταση των αρχιτεκτονικών γραφείων David Chipperfield Architects και Αλέξανδρου Ν. Τομπάζη Α.Ε. για την αναβάθμιση και επέκταση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, προκρίθηκε από τη διεθνή επιτροπή αξιολόγησης. Η προμελέτη παρουσιάστηκε στις 15/2 στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, παρουσία του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη και της υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λ. Μενδώνη.

Ο Chipperfield είναι ο 52ος αρχιτέκτονας που βραβεύεται με το Pritzker Architecture Prize. Η τελετή απονομής του Βραβείου Pritzker 2023 θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα τον Μάιο, όπως αναφέρει η ανακοίνωση των Pritzker.

Το διεθνές βραβείο, το οποίο απονέμεται κάθε χρόνο σε εν ζωή αρχιτέκτονες για σημαντικά επιτεύγματα, καθιερώθηκε από την οικογένεια Pritzker του Σικάγο μέσω του Ιδρύματος Hyatt το 1979. Χορηγείται ετησίως και συχνά αναφέρεται ως «Νόμπελ αρχιτεκτονικής» και « η υψηλότερη τιμή του επαγγέλματος».

Πηγή: newsbeast.gr