Με τις διαπραγματεύσεις Ρωσίας και Ουκρανίας να… βγάζουν πως η Μόσχα ζήτησε ένα μοντέλο Αυστρίας ή Σουηδίας, ο Ζελένσκι ζητούσε βοήθεια από το Κογκρέσο των ΗΠΑ θυμίζοντας την 11η Σεπτεμβρίου και το Περλ Χάρμπορ, ενώ ο Βαλντιμίρ Πούτιν σε νέο του διάγγελμα κατηγορούσε τη Δύση πως με τις ενέργειές της λειτουργεί όπως η ναζιστική Γερμανία.

Το μοντέλο Αυστρίας ή Σουηδίας προτείνει το Κρεμλίνο

Μια ουδέτερη Ουκρανία στο πρότυπο της Σουηδίας και της Αυστρίας είναι ο συμβιβασμός που συζητούν αυτή τη στιγμή οι ρώσοι και οι ουκρανοί διαπραγματευτές, ανακοίνωσε σήμερα το Κρεμλίνο. Το Κίεβο, ωστόσο, φαίνεται να απέρριψε την ιδέα της εφαρμογής ενός «αυστριακού ή σουηδικού» μοντέλου «ουδετερότητας». Το μοντέλο δεν μπορεί παρά να είναι «ουκρανικό», ανέφερε η ουκρανική προεδρία, απαιτώντας «πλήρεις εγγυήσεις ασφαλείας».

«Είναι πράγματι η επιλογή που συζητείται αυτή τη στιγμή και η οποία μπορεί να θεωρηθεί επιλογή συμβιβασμού», δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας Ντμίτρι Πεσκόφ, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Ζελένσκι: Προστατέψτε μας από τη Ρωσία – Θυμηθείτε την 11η Σεπτεμβρίου και το Περλ Χάρμπορ

Ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, μίλησε μέσω βίντεο στο αμερικανικό Κογκρέσο και ζήτησε στρατιωτική βοήθεια για να προστατευτεί ο ουρανός της Ουκρανίας από τους Ρώσους και τους κάλεσε να θυμηθούν τι συνέβη την 11η Σεπτεμβρίου και στο Περλ Χάρμπορ.

«Η Ρωσία έχει μετατρέψει τον ουρανό της Ουκρανίας σε πηγή θανάτου για χιλιάδες ανθρώπους», είπε ο Ζελένσκι.

Παράλληλα ο Ουκρανός πρόεδρος ζήτησε επιπλέον κυρώσεις κατά της Μόσχας και την απόσυρση των αμερικανικών επιχειρήσεων από τις ΗΠΑ.

«Η Ρωσία δεν επιτέθηκε μόνο σε εμάς, επιτέθηκε εναντίον των αξιών μας, στο δικαίωμά μας να ζούμε ελεύθεροι, όπως εσείς στις ΗΠΑ», πρόσθεσε ο Ζελένσκι.

Στη συνέχεια ο Ζελένσκι είπε στους Αμερικανούς: «Στη σπουδαία ιστορία σας, έχετε σελίδες που σας επιτρέπουν να κατανοήσετε τους Ουκρανούς», είπε απευθυνόμενος μέσω τηλεδιάσκεψης στο αμερικανικό νομοθετικό σώμα. «Θυμηθείτε το Περλ Χάρμπορ, εκείνο το φρικτό πρωινό της 7ης Δεκεμβρίου 1941, όταν ο ουρανός σας σκοτείνιασε από τα αεροπλάνα που σας επιτέθηκαν», «θυμηθείτε την 11η Σεπτεμβρίου, εκείνη την φρικτή μέρα του 2001.Αυτόν τον τρόμο, η Ευρώπη δεν τον έχει βιώσει εδώ και 80 χρόνια»

Τα μέλη του Κογκρέσου των Ηνωμένων Πολιτειών υποδέχθηκαν όρθια και με παρατεταμένο χειροκρότημα τον Ζελένσκι, ο οποίος απευθύνεται μέσω τηλεδιάσκεψης στο αμερικανικό νομοθετικό σώμα.

Πούτιν: Δεν θέλουμε να καταλάβουμε την Ουκρανία – Οι ενέργειες της Δύσης θυμίζουν τα ναζιστικά πογκρόμ του 1930

ΟΒλαντιμίρ Πούτιν έκανε δηλώσεις για τον πόλεμο στην Ουκρανία και τόνισε ότι η Ρωσία αναγκάστηκε να προβεί σε πολεμικές ενέργειες, ώστε να προστατεύσει την ακεραιότητα της και τους ρωσόφωνους του Ντονέτσκ και Λουχάνσκ σημειώνοντας πως: «Δεν επιθυμούμε να θέσουμε υπό την κατοχή μας την Ουκρανία».

Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι είναι έτοιμος να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, όμως μέχρι τότε η Ρωσία θα πετύχει όλους τους στόχους της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης», όπως ονομάζει η Μόσχα την εισβολή.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η «ευσυγκίνητη Δύση» βοηθάει την Ουκρανία με πολεμικό εξοπλισμό και επιβάλει κυρώσεις για τον πόλεμο, όμως «ποτέ δεν αντέδρασε στις ουκρανικές επιθέσεις κατά των ρωσόφωνων του Ντονέτσκ», ενώ ισχυρίστηκε ότι πρόσφατα έγινε χτύπημα από ουκρανικό πύραυλο στη περιοχή, με αποτέλεσμα να χάσουν άμαχοι την ζωή τους.

Πόλεμος στην Ουκρανία

Επίσης, ο Ρώσος πρόεδρος μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στις δυτικές κυρώσεις, τις οποίες παρομοίασε με τις διώξεις εναντίων των Εβραίων από την ναζιστική Γερμανία. «Οι ενέργειες της Δύσης είναι όμοιες με τα αντισημιτικά πογκρόμ στη Γερμανία το 1930», είπε χαρακτηριστικά. Ταυτόχρονα, είπε πως «όλος ο πλανήτης πληρώνει τις φιλοδοξίες της Δύσης», ενώ δήλωσε πως η Ουκρανία με τη στήριξη των Δυτικών δυνάμεων οργάνωσε επίθεση κατά της Ρωσίας.

«Το οικονομικό Μπλιτζκριγκ δεν θα λειτουργήσει»

Αναφερόμενος στα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ρωσία με την έναρξη του πολέμου, δήλωσε ότι «η Δύση προσπαθεί να οργανώσει ένα οικονομικό Μπλιτζκριγκ στη Ρωσία, το οποίο δεν θα λειτουργήσει».

Επιπλέον, ανακοίνωσε ότι η κατάσταση θα γίνει δύσκολη για όλους, καθώς αναμένονται προβλήματα από τις κυρώσεις, όμως το ρωσικό κράτος πρόκειται να αντιμετωπίσει τα ζητήματα που θα δημιουργηθούν, ενώ σημείωσε ότι δεν χρειάζεται να τυπωθούν επιπλέον χρήματα, ώστε να αντιμετωπιστεί η κατάσταση.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ρωσία θα προσαρμόσει την οικονομία στις νέες συνθήκες που έχουν ανακύψει, αλλά δεν πρόκειται να αλλάξει την πολιτική της χώρας, παρά τις πιέσεις από το εξωτερικό.

Επίσης, κατά την διάρκεια των δηλώσεων που έκανε, σημείωσε ότι «η προσπάθεια της Δύσης να έχει παγκόσμια κυριαρχία τελειώνει» και πρόσθεσε ότι «η Δύση θέλει να χτυπήσει κάθε οικογένεια στη Ρωσία… Αγωνιζόμαστε να για την κυριαρχία της Ρωσίας, για το μέλλον των παιδιών μας».

Πηγή: newsbeast.gr