Πληθαίνουν τα ερωτήματα για τους θανάτους των τριών κοριτσιών στην Πάτρα, που προκάλεσαν σοκ στο πανελλήνιο.

Μέσα σε 3 χρόνια τα τρία κοριτσάκια έχασαν τη ζωή τους, ενώ οι λόγοι ήταν εκείνοι που κίνησαν υποψίες και ξεκίνησε η έρευνα.

Ο ΣΚΑΪ αποκαλύπτει τον φάκελό που έχει βάλει στο μικροσκόπιο το τμήμα Ανθρωποκτονιών εξετάζοντας όλα τα ενδεχόμενα για τις συνθήκες θανάτου των παιδιών.

Mαλένα 
Πέθανε στις 13 Απριλίου του 2019 σε ηλικία μόλις 3,5 ετών, ενώ νοσηλευόταν στο νοσοκομείο. 
Αιτία: Αιφνίδια ανακοπή απροσδιόριστων αιτιών.

Ίρις
Πέθανε στις 21 Μαρτίου του 2021, μόλις 6 μηνών, ενώ βρισκόταν στο σπίτι της.
Αιτία: Αιφνίδια ανακοπή απροσδιόριστων αιτιών.

Τζωρτζίνα
Πέθανε στις 29 Ιανουαρίου του 2022, στα 9 της χρόνια, ενώ νοσηλευόταν στο νοσοκομείο.
Αιτία: Αιφνίδια ανακοπή απροσδιόριστων αιτιών.

Όπως ανέφερε η Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πάτρας «ουσιαστικά το χαρακτηριστικό είναι ότι αυτά τα παιδιά μέσα σε λίγα λεπτά καταρρέουν. Τα 2 σε νοσηλευτικό ίδρυμα που γνωρίζουμε πάνω κάτω, γιατί το 3ο ήταν στο σπίτι.»

Αυτό το κουβάρι προσπαθούν να ξετυλίξουν οι αρχές και να βρουν τι πραγματικά συνέβη στα 3 κορίτσια της οικογένειας από την Πάτρα. Απαντήσεις στα ερωτήματα θα δώσουν οι ιστολογικές και τοξικολογικές εξετάσεις της Τζωρτζίνας, του παιδιού που πέθανε πριν από λίγες ημέρες.

«Επειδή υπήρχε αυτό το οικογενειακό ιστορικό είχε μπει και απινιδωτής στο παιδί, επομένως ήταν όχι μόνο θωρακισμένο, παρακολουθούνταν η υγεία του παιδιού και από μακριά και πραγματικά μας εντυπωσιάζει το γεγονός ότι πέθανε παρόλο που είχε άριστη φροντίδα», είπε χαρακτηριστικά η πρόεδρος. 

Την άνοιξη του 2021, έφτασε στο νοσοκομείο με σπασμούς. Οι γιατροί έδωσαν μάχη για να την κρατήσουν στη ζωή. Νοσηλεύτηκε σε ΜΕΘ για μήνες, ενώ είχε πάθει εγκεφαλίτιδα και οι γιατροί έκριναν απαραίτητο να της τοποθετήσουν απινιδωτή.

Το 2022 η Τζωρτζίνα, νοσηλεύτηκε σε συνέχεια της εγκεφαλοπάθειας. Της είχε ήδη τοποθετηθεί απινιδωτής και ήταν σε σταθερή κατάσταση. Ο γονιδιακός έλεγχος δεν έδειξε κανένα εύρημα. 4 ημέρες μετά την εισαγωγή της στο νοσοκομείο για νευρολογικό έλεγχο, κατέληξε μέσα στο δωμάτιο. Ο απινιδωτής δεν εντόπισε ανακοπή. 

Ο Παιδοκαρδιολόγος – Διευθυντής του Παιδοκαρδιολογικού Ωνασείου ανέφερε:

«Σε όλες τις μεταδόσεις που είχε κάνει είτε αυτόματα το μηχάνημα, είτε ενεργοποιώντας το η μητέρα δεν είδαμε να υπάρχει κάποια σοβαρή αρρυθμία. Επίσης η λειτουργία του μηχανήματος που είναι τόσο σαν βηματοδότης όσο και απινιδωτής έδειχνε να είναι απόλυτα φυσιολογική. Έγινε και γενετικός έλεγχος ο οποίος δεν έχει δείξει κάποιο από τα κληρονομικά νοσήματα που προκαλούν αιφνίδιο θάνατο.»

Το 2019 η μικρή Μαλένα διεγνώσθη με λευχαιμία. Ξεκίνησε θεραπεία και την 4η ημέρα οι γιατροί ανέφεραν βελτίωση και ότι ανταποκρινόταν στη θεραπεία. Την 8η ημέρα έγιναν ηπατικές εξετάσεις και ήταν καλές. Την 9η ημέρα το παιδί ήταν σε καλή διάθεση, έπαιζε με τη μητέρα του στην παιδική χαρά και επέστρεψαν στο δωμάτιο. Μετά από δύο ώρες η μητέρα βγήκε στο διάδρομο και φώναξε “Τρέξτε, πέθανε το παιδί μου”. Έγινε προσπάθεια ανάταξης χωρίς αποτέλεσμα. Η ιατροδικαστική εξέταση που έγινε, παρά τη θέληση της οικογένειας, έδειξε ηπατική ανεπάρκεια. Οι γιατροί αναφέρουν ότι δεν εξηγείται από τις αγωγές που είχε λάβει το παιδί.

Οι γονείς έχουν υποβάλλει μήνυση κατά παντός υπευθύνου.

«Οι γιατροί έκαναν ό,τι μπορούσαν. Το παιδί ήταν μια χαρά. Ήταν πολύ χαμηλή η λευχαιμία που είχε, σε πολύ χαμηλό βαθμό, ήταν 100% ιάσιμη. Και το παιδάκι έπαθε ανακοπή. Λογικά θέλουμε να πιστεύουμε όλοι ότι είναι μία σύμπτωση», είπε ο πατέρας των κοριτσιών.

Η Ίρις μόλις 6 μηνών έπαθε ανακοπή στον ύπνο της. Από τις ιστοπαθολογικές εξετάσεις προέκυψε ότι ο θάνατος του βρέφους προήλθε από εκ γενετής -σπανιότατα- παθολογικά αίτια. 

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά το βρέφος εντόπισαν νεκρό η μητέρα του αλλά και η θεία του.

Ο Πρόεδρος της ιατροδικαστικής εταιρείας είπε χαρακτηριστικά:

«Θα περιμέναμε αν υπήρχε κληρονομική νόσος, αφενός να είχαν φανεί σε προηγούμενες γενετικές εξετάσεις τα συγκεκριμένα θέματα, αλλά αυτό που αποκλείει το γεγονός είναι ότι η πρώτη αιτία θανάτου μετά την πλήρη ιατροδικαστική διερεύνηση και η δεύτερη αιτία θανάτου είναι εντελώς διαφορετικές.» 

Σύμφωνα με πηγές από το οικογενειακό περιβάλλον οι γονείς περιμένουν την έρευνα της δικαιοσύνης , ενώ αύριο έχει δρομολογηθεί συνάντηση με τους δικηγόρους τους.

Για τον δεύτερο θάνατο υπάρχει αιτία θανάτου, όπως έχει δείξει η ιατροδικαστικη εξέταση.

Η έρευνα των αρχών ξεκινά με τις καταθέσεις γιατρών νοσηλευτών, αλλά και ιατροδικαστών που χειρίστηκαν τις 3 υποθέσεις.

Πηγή: newsbeast.gr