Οι ΗΠΑ απαγόρευσαν σήμερα, με άμεση ισχύ, κάθε συναλλαγή με την κεντρική τράπεζα της Ρωσίας, ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών. Πρόκειται για μέτρο πρωτοφανούς σκληρότητας, το οποίο ελήφθη σε συντονισμό με πολλούς συμμάχους της Ουάσινγκτον σε απάντηση της εισβολής στην Ουκρανία, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Η απόφαση αυτή έχει ως αποτέλεσμα την ακινητοποίηση όλων των στοιχείων ενεργητικού τα οποία η κεντρική τράπεζα της Ρωσία διατηρεί στις Ηνωμένες Πολιτείες ή διακρατούνται οπουδήποτε από αμερικανούς ιδιώτες», διευκρινίζεται στην ανακοίνωση.

Η επιβολή των μέτρων αυτών θα περιορίσει δραστικά την ικανότητα της Μόσχας να υπερασπισθεί το νόμισμά της και να στηρίξει την οικονομία της.

Οι ΗΠΑ αναστέλλουν τις δραστηριότητες στην πρεσβεία τους στη Λευκορωσία

Στο μεταξύ, η λειτουργία της αμερικανικής πρεσβείας στο Μινσκ έχει ανασταλεί ενώ έχει δοθεί η άδεια στο μη απαραίτητο προσωπικό καθώς σε μέλη των οικογενειών τους να αποχωρήσουν οικειοθελώς από την αμερικανική πρεσβεία στη Μόσχα, όπως ανέφερε σε σημερινή ανακοίνωση ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν.

«Λάβαμε αυτά τα μέτρα λόγω των θεμάτων ασφαλείας που προκύπτουν από την απρόκλητη και αδικαιολόγητη επίθεση ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων στην Ουκρανία», ανέφερε ο Μπλίνκεν, όπως μεταδίδει το Reuters.

Πηγή: newsbeast.gr