Οι ΗΠΑ αποσύρουν τη στήριξή τους από τον αγωγό EastMed, με την Ουάσινγκτον μέσω του συμβούλου ενεργειακής ασφάλειας του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Άμος Χόχσταϊν να αφήνει ανοιχτό παράθυρο για αγωγό Αιγύπτου – Ελλάδας.

Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του ΣΚΑΪ στις ΗΠΑ, Κατερίνα Σόκου, ο Άμος Χόσταϊν ξεκαθάρισε πως δεν ήταν οι αντιδράσεις της Τουρκίας που οδήγησαν τις ΗΠΑ να αποσύρουν τη στήριξή τους από τον EastMed, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο στήριξης σε μικρότερους αγωγούς που θα συνδέουν δύο χώρες μεταξύ τους, όπως την Ελλάδα με την Αίγυπτο.

Συγκεκριμένα σε ερώτηση που δέχθηκε ο σύμβουλος ενεργειακής ασφάλειας για τον λόγο που οι ΗΠΑ απέσυραν τη στήριξή τους στον EastMed, ο Χόχσταϊν απάντησε: «είναι στο πλαίσιο ευρύτερης επαναξιολόγησης της στήριξης της αμερικανικής κυβέρνησης σε έργα υδρογονανθράκων» και συμπλήρωσε πως είναι πιθανή η στήριξη σε αγωγούς μικρότερης έκτασης οι οποίοι όπως τόνισε χρειάζονται λιγότερες υποδομές, λιγότερα χρήματα και είναι έτσι διαμορφωμένοι ώστε να λειτουργούν «για πολλά χρόνια στο μέλλον». 

Παράλληλα ο Χόχτσαϊν σημείωσε πως τα έργα ηλεκτρικής διασύνδεσης της Ελλάδας με την Αίγυπτο, το Ισραήλ και την Κύπρο, που στηρίζουν οι ΗΠΑ, μπορεί επίσης να προκαλέσουν την αντίδραση της Τουρκίας, αλλά: «αυτό δε σημαίνει ότι δεν πρέπει να στηρίξουμε κάτι το οποίο είναι σωστό». 

Μάλιστα οι ΗΠΑ μέσω ανεπίσημου εγγράφου, είχαν διατυπώσει ήδη τις ενστάσεις τους για τον αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου EastMed προς την Ευρώπη.

Πηγή: newsbeast.gr