Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, ο Άντονι Μπλίνκεν, συνεχάρη τη Σιομάρα Κάστρο για τη διαφαινόμενη νίκη της στις προεδρικές εκλογές που διεξήχθησαν την Κυριακή στην Ονδούρα, σύμφωνα με ανακοίνωση που έδωσαν στη δημοσιότητα οι υπηρεσίες του.

«Προσβλέπουμε στη συνεργασία με την επόμενη κυβέρνηση της Ονδούρας», διαβεβαιώνει ο κ. Μπλίνκεν στο δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

«Συγχαίρουμε τους πολίτες της Ονδούρας για την υψηλή συμμετοχή, την ειρηνική διεξαγωγή και την ενεργή δέσμευση της κοινωνίας των πολιτών που σημάδεψαν αυτές τις εκλογές, σηματοδοτώντας τη διαρκή δέσμευσή τους στη δημοκρατική διαδικασία», προστίθεται στο κείμενο που υπογράφεται από τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών.

Παραδοχή ήττας

Ο Νάσρι Ασφούρα, από την άλλη ο υποψήφιος του κυβερνώντος δεξιού Εθνικού Κόμματος (PN) στις προεδρικές εκλογές που διεξήχθησαν την Κυριακή στην Ονδούρα, παραδέχθηκε την ήττα του από την υποψήφια της αριστεράς, τη Σιομάρα Κάστρο.

Σε δήλωσή του που μεταδόθηκε από τηλεοπτικά δίκτυα, ο 63χρονος δήμαρχος της πρωτεύουσας συνεχάρη την κυρία Κάστρο για την επικράτησή της. Το προβάδισμά της με βάση τα ως τώρα αποτελέσματα είναι μη ανατρέψιμο.

Νωρίτερα ο Κίλβετ Μπερτράντ, ο γραμματέας της κεντρικής επιτροπής του PN, είχε επίσης αναγνωρίσει την ήττα της παράταξης του απερχόμενου προέδρου Χουάν Ορλάντο Ερνάντες, ευχόμενος «επιτυχία» στην κυρία Κάστρο, χωρίς πάντως να αναφερθεί σε αυτήν ονομαστικά. Υποσχέθηκε πως το κόμμα του θα διαδραματίσει ρόλο «εποικοδομητικής» αντιπολίτευσης.

Κατά τα μέχρι τώρα αποτελέσματα, με το 52,07% των ψηφοδελτίων να έχει καταμετρηθεί, η κυρία Κάστρο, 62 ετών, η υποψήφια του Κόμματος για την Ελευθερία και την Επανίδρυση (LIBRE), λαμβάνει το 53,49% των ψήφων, αφήνοντας πολύ πίσω τον κ. Ασφούρα (33,98%).

Η σύζυγος του πρώην προέδρου Μανουέλ Σελάγια, που ανατράπηκε με στρατιωτικό πραξικόπημα το 2009, οδεύει σε νίκη με διαφορά άνευ προηγουμένου· θα γίνει η πρώτη γυναίκα που θα αναλάβει την προεδρία της χώρας 10 εκατ. κατοίκων της κεντρικής Αμερικής, που μαστίζει η βία των συμμοριών, η διαφθορά και η φτώχεια. Αναμένεται να ορκιστεί τον Ιανουάριο.

Η νίκη της κυρίας Κάστρο καταγράφηκε παρά την «άνευ προηγουμένου» πολιτική βία και την «πόλωση» κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, για την οποία μίλησε η επικεφαλής της αποστολής παρατηρητών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Ζελιάνα Ζόβκο, επικρίνοντας ακόμη την «κατάχρηση κρατικών πόρων» από πλευράς του PN, ιδίως την διανομή κουπονιών σε ψηφοφόρους, καθώς και το ότι τα δημόσια μέσα ενημέρωσης «τάχθηκαν εμφανώς υπέρ του κυβερνώντος κόμματος και του υποψηφίου του».

Πηγή: newsbeast.gr