Οι τοπικές κυβερνήσεις στη Βόρεια Κορέα προετοιμάζουν με την παραγωγή γλυκών τον πανεθνικό εορτασμό των γενεθλίων του ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν τον Ιανουάριο, αλλά η κυβέρνηση αναγκάζει τους πεινασμένους πολίτες να πληρώσουν γι’ αυτό, είπαν πηγές στη χώρα στο RFA.

Σε μια εποχή που η Βόρεια Κορέα παλεύει με τις ελλείψεις τροφίμων που λέγεται ότι είναι σχεδόν τόσο σοβαρές όσο ο λιμός της δεκαετίας του 1990, το πανεθνικό πρόγραμμα αρτοποιίας έχει προκαλέσει τεράστιο πλήγμα στις προμήθειες αλευριού και ζάχαρης, διπλασιάζοντας τις τιμές και διοχετεύοντας χρήματα μακριά από τους ανθρώπους που τα χρειάζονται για να αγοράσουν φαγητό για τον εαυτό τους.

«Από τη Δευτέρα, η τιμή ενός κιλού αλεύρου έχει εκτιναχθεί από 12.000 γουόν (2,40 δολάρια ΗΠΑ) σε 30.000 γουόν (6 δολάρια). Η τιμή της ζάχαρης έχει επίσης εκτιναχθεί από 13.000 γουόν σε 25.000 γουόν», δήλωσε στην Κορεατική Υπηρεσία της RFA ένας κάτοικος της Ουνσάν, στην επαρχία της Νότιας Πιονγκάν, βόρεια της πρωτεύουσας Πιονγκγιάνγκ.

«Όλα επειδή η κεντρική κυβέρνηση διέταξε κάθε επαρχία να παράγει και να προμηθεύει γλυκίσματα ως δώρα για τα παιδιά από τον Κιμ Γιονγκ Ουν για τα γενέθλιά του στις 8 Ιανουαρίου», είπε η πηγή, η οποία ζήτησε να παραμείνει ανωνυμία για λόγους ασφαλείας.

Το δώρο γλυκών σε παιδιά κατά ή γύρω από τα γενέθλια του ηγέτη της χώρας ή των προκατόχων του ήταν μια μακροχρόνια παράδοση στο βορρά, που χρονολογείται από την εποχή του παππού του Κιμ, του ιδρυτή της χώρας Κιμ Ιλ Σουνγκ.

Στις αρχές της διακυβέρνησης του Κιμ Γιονγκ Ουν, τα γλυκά παρέχονταν στις μέλλουσες μητέρες και σε μαθητές σε παιδικούς σταθμούς και δημοτικά σχολεία στις 8 Ιανουαρίου, αλλά από το 2019, η κυβέρνηση επέκτεινε τα δώρα σε κάθε παιδί σε ολόκληρη τη χώρα, τα οποία θα παραλαμβάνονταν την 1η Ιανουαρίου.

«Η ποσότητα του εισαγόμενου αλεύρου και ζάχαρης που κυκλοφορεί στις τοπικές αγορές είναι πολύ περιορισμένη επειδή το συνοριακό εμπόριο έχει ανασταλεί λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Οι τιμές για το αλεύρι και τη ζάχαρη θα συνεχίσουν να αυξάνονται μέχρι τα εργοστάσια τροφίμων να ολοκληρώσουν την παραγωγή των γλυκισμάτων», δήλωσε η πηγή από την Unsan.

Η τρέχουσα οικονομική καταστροφή και οι εκτεταμένες ελλείψεις τροφίμων οφείλονται στα κλειστά σύνορα της Βόρειας Κορέας με την Κίνα και στην αναστολή κάθε εμπορίου με το Πεκίνο στην αρχή της πανδημίας, σχεδόν πριν από δύο χρόνια.

Η έλλειψη εισαγωγών τροφίμων για να γεφυρωθεί το χάσμα μεταξύ της εγχώριας παραγωγής και της ζήτησης έκανε τις ελλείψεις πιο έντονες. Η μεγαλύτερη δε, προμήθεια ζάχαρης πριν από την πανδημία προερχόταν από την Κίνα, σύμφωνα με την πηγή.

Με τις τιμές να αυξάνονται, ορισμένες τοπικές κυβερνήσεις αναγκάζουν τους πολίτες να πληρώσουν για τα συστατικά.

«Εργοστάσια τροφίμων στην κομητεία Uiju άρχισαν να παράγουν γλυκίσματα για το δώρο γενεθλίων του Kim Jong Un», δήλωσε στο RFA ένας κάτοικος της κομητείας στην επαρχία North Pyongan, στα βορειοδυτικά της χώρας.

«Για την αγορά των πρώτων υλών, το κόμμα της κομητείας επέβαλε άμεσα φόρο 5.000 γουόν σε κάθε νοικοκυριό», είπε η δεύτερη πηγή, η οποία ζήτησε την ανωνυμία για να μιλήσει ελεύθερα.

Η τοπική κυβέρνηση έχει προθεσμία για να ολοκληρώσει την παραγωγή έως τις 20 Δεκεμβρίου, επομένως έχει αρχίσει να ελέγχει άμεσα τη διανομή όλου του αλεύρου και της ζάχαρης στην κομητεία για να εξασφαλίσει αρκετό από κάθε συστατικό στα εργοστάσια τροφίμων, σύμφωνα με τη δεύτερη πηγή.

Το αποτέλεσμα ήταν να φτάνουν ακόμη λιγότερο αλεύρι και ζάχαρη στις αγορές.

«Ζήτησαν ακόμη από κάθε σπίτι να παρέχει ένα αυγό για την παραγωγή των γλυκών. Καθώς οι άνθρωποι πρέπει να τα αγοράσουν για δωρεά, η αγορά τελειώνει από αυγά», είπε η δεύτερη πηγή.

«Οι κάτοικοι είναι θυμωμένοι που οι αρχές αδειάζουν τις τσέπες των ανθρώπων τέτοια εποχή για να φτιάξουν γλυκά για τα παιδιά, που υποτίθεται ότι ο Κιμ Γιονγκ Ουν χαρίζει για τα γενέθλιά του».

Πηγή: newsbeast.gr