Το συμπέρασμα της ανεξάρτητης αρχής που ερεύνησε τα γεγονότα που συνέβησαν πριν από τον τελικό του EURO μεταξύ της Αγγλίας και της Ιταλίας στο «Γουέμπλεϊ» στις 11 Ιουλίου, είναι πως «οι μεθυσμένοι και μαστουρωμένοι βάνδαλοι που δεν είχαν εισιτήρια θα μπορούσαν να σπείρουν το θάνατο». Η αναφορά της βαρόνης Λουίζ Κέισι για λογαριασμό της Αγγλικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας παρουσιάζει πως ότι υπήρχαν πολλαπλές και ταυτόχρονες αποτυχίες καθώς 2.000 μπήκαν με τη βία μέσα στο γήπεδο.

Η Ιταλία στέφθηκε Πρωταθλήτρια Ευρώπης, καθώς νίκησε στην Αγγλία στα πέναλτι, αλλά ο τελικός θα μείνει περισσότερο στην ιστορία για τα σοβαρά επεισόδια στα περίχωρα του «Γουέμπλεϊ».

Η έκθεση των αρχών που ερεύνησαν την υπόθεση, υποστηρίζει πως «ήμασταν ξεκάθαρα κοντά σε θανάτους και τραυματισμούς που θα άλλαζαν τη ζωή για μερικούς, ενδεχομένως πολλούς από τους φιλάθλους που ήταν παρόντες, μετά από 17 μαζικές παραβιάσεις των πυλών του “Γουέμπλεϊ”. Το ότι αυτό μπορεί να συμβεί οπουδήποτε στη Βρετανία του 21ου αιώνα αποτελεί πηγή ανησυχίας. Το ότι μπορεί να συμβεί στο εθνικό μας στάδιο και την ημέρα του μεγαλύτερου ποδοσφαιρικού αγώνα μας εδώ και 55 χρόνια, αποτελεί πηγή εθνικής ντροπής».

Ο διευθύνων σύμβουλος της Αγγλικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, Μαρκ Μπέλινγκαμ, είπε: «Η FA ζητά συγγνώμη για την τρομερή εμπειρία που υπέστησαν πολλοί μέσα στο “Γουέμπλεϊ” σε αυτό που θα έπρεπε να ήταν μια ιστορική βραδιά για το ποδόσφαιρο. Όλοι στην FA ήταν τρομοκρατημένοι από τη σημαντική αταξία που επικρατούσε στο πλήθος. Η έκθεση καθιστά σαφές ότι υπήρξε ανομία, μία απαράδεκτη συμπεριφορά από χιλιάδες οπαδούς χωρίς εισιτήριο. Συλλογικά δεν πρέπει ποτέ να επιτρέψουμε να συμβεί ξανά αυτό».

H UEFA από τη μεριά της τιμώρησε τους Άγγλους με ποινή δύο αγώνων κεκλεισμένων των θυρών και 100.000 ευρώ πρόστιμο.

Πηγή: newsbeast.gr