Μία χολιγουντιανή υπερπαραγωγή και τρία ελληνικά ντοκιμαντέρ είναι οι νέες ταινίες που κάνουν πρεμιέρα σήμερα στη μεγάλη οθόνη. Τα «Φανταστικά Ζώα», βασισμένα στο μυθιστόρημα της Τζ. Κ. Ρόουλινγκ επιστρέφουν, αυτήν τη φορά, όμως, χωρίς τον Τζόνι Ντεπ στον πρωταγωνιστικό ρόλο -ο Μαντς Μίκελσεν αντικαθιστά επάξια τον ηθοποιό.

Φανταστικά Ζώα: Τα μυστικά του Ντάμπλντορ (Fantastic Beasts: The Secrets of Dumbledore)

Περιπέτεια φαντασίας, 142΄

Σκηνοθεσία: Ντέιβιντ Γέιτς

Πρωταγωνιστούν: Τζουντ Λο, Μαντς Μίκελσεν, Έντι Ρέντμεϊν, Έζρα Μίλερ, Νταν Φόγκλερ, Άλισον Σούντολ, Κάλουμ Τέρνερ, Τζέσικα Γουίλιαμς, Κάθριν Γουότερστον

Ο καθηγητής Άλμπους Ντάμπλντορ (Τζουντ Λο) γνωρίζει ότι ο πανίσχυρος σκοτεινός μάγος Γκέλερτ Γκρίντελβαλντ (Μαντς Μίκελσεν) σκοπεύει να αποκτήσει τον έλεγχο του Κόσμου των Μάγων. Ανίκανος να τον σταματήσει μόνος του, αναθέτει στον Μαγικοζωολόγο Νιουτ Σκαμάντερ (Έντι Ρέντμεϊν) να ηγηθεί μιας ατρόμητης ομάδας μάγων, μαγισσών και ενός γενναίου Μαγκλ φούρναρη σε μια επικίνδυνη αποστολή, όπου συναντούν παλιά και νέα ζώα και συγκρούονται με την ενισχυμένη λεγεώνα του Γκρίντελβαλντ. Αλλά με τόσα πολλά να διακυβεύονται, για πόσο καιρό μπορεί ο Ντάμπλντορ να παραμείνει αμέτοχος;

Ενθύμιον

Ντοκιμαντέρ, 70΄

Σκηνοθεσία: Νίκος Ζιώγας

Ένα λυρικό ντοκιμαντέρ, μια ελεγεία στην Ήπειρο που χάνεται, αλλά και ένας ύμνος στην Ήπειρο που επιβιώνει. Ένα τραγούδι αγάπης για όσους έμειναν κοντά της, για όσους μετανάστευσαν, για τους μουσικούς της και τη μοναδική της φύση. Το «Ενθύμιον» είναι μια απόπειρα, αντίθετη στην αδίστακτη ψηφιοποίηση της εποχής μας, να κρατηθεί ζωντανή η αναλογική μνήμη της ελληνικής επαρχίας: ένα ενθύμιο ζωής.

Η Ιερότητα του Βουνού (The Sanctity of Space)

Ντοκιμαντέρ, 101΄

Σκηνοθεσία: Ρενάν Οζτούρκ, Φρέντι Γουίλκινσον

Ο σπουδαίος φωτογράφος Μπραντ Γουόσμπερν μας έχει χαρίσει τις ωραιότερες αεροφωτογραφίες βουνών, όλων των εποχών. Πετώντας πάνω από αχαρτογράφητες οροσειρές, κρεμασμένος από την ανοιχτή πόρτα ενός αεροπλάνου, ο Γουόσμπερν τράβηξε θρυλικές φωτογραφίες, χάρη στις οποίες μπόρεσε να σχεδιάσει χάρτες, να πραγματοποιήσει επιστημονικές έρευνες, να ανακαλύψει τις πρώτες αναβάσεις και να εμπνεύσει πολλούς ανθρώπους. Πάνω από ογδόντα χρόνια μετά από την πρώτη αεροφωτογραφία του Όρους Ντενάλι από τον Γουόσμπερν, δύο φίλοι ορειβάτες, ο Ρενάν Οζτούρκ και ο Φρέντι Γουίλκινσον κοιτάζουν κάποιες φωτογραφίες του Γουόσμπερν και έχουν την εξής τρελή ιδέα: το όνειρό τους δεν είναι να ανεβούν την οροσειρά, αλλά να διασχίσουν πλαγίως τις πιο απαγορευτικές κορυφές της, τον ορεινό όγκο του Moose’s Tooth. Είναι σίγουρα ένας καινούργιος τρόπος εξερεύνησης του ίδιου τοπίου που πρώτος ανακάλυψε ο Γουόσμπερν. Καθώς πραγματοποιούν τη διαδρομή μέσα από δύο αποστολές -μέσα σε παγωμένες σκηνές, με κομμένα σκοινιά και κατολισθήσεις- η επιθυμία τους να είναι οι πρώτοι που ολοκληρώνουν αυτή την παράτολμη διάσχιση της οροσειράς εξελίσσεται σε εμμονή.

Αδάμ, που εί; (Where Are You, Adam?)

Ντοκιμαντέρ, 80΄

Σκηνοθεσία: Αλεξάντερ Ζαποροσένκο

Ο σκηνοθέτης Αλέξανδρος Ζαπορόσενκο μέσα από το φιλμ του βοηθάει τον θεατή να διεισδύσει στην ατμόσφαιρα της Μονής Δοχειαρίου στο Άγιο Όρος, μιας από την παλαιότερης μονής στη χερσόνησο του Άθω. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο, και μαζί με τους συντελεστές του ντοκιμαντέρ έχουν εγακταλείψει εντελώς την ιδέα του α υπάρχει εκφωνητής από πίσω για να μην καταστρέψουν αυτήν την μοναδική ατμόσφαιρα.

Πηγή: newsbeast.gr