Ο στρατός της Ουκρανίας ανακοίνωσε την Πέμπτη (18/5) ότι κατέλαβε νέα εδάφη εν μέσω σφοδρών συγκρούσεων γύρω από την πόλη Μπαχμούτ στην ανατολική πλευρά της χώρας, παρόλο που οι ρωσικές δυνάμεις υπερτερούν σε αριθμό και σε οπλισμό.

Την περασμένη εβδομάδα, το Κίεβο επεσήμανε ότι αύξησε την πίεση στα στρατεύματα της Μόσχας στα βόρεια και τα νότια του Μπαχμούτ. Ρωσικές δυνάμεις μισθοφόρων υποστηρίζουν ότι έχουν προωθηθεί εντός της πόλης, ενώ το Κίεβο έχει παραδεχθεί ότι έχουν κάποιες μικρές επιτυχίες.

«Παρά το γεγονός ότι οι μονάδες μας δεν έχουν πλεονέκτημα σε ό,τι αφορά τον εξοπλισμό… και το προσωπικό, συνεχίζουν να προελαύνουν στις (ρωσικές) πτέρυγες και έχουν καλύψει απόσταση 150 έως 1.700 μέτρων» υπογράμμισε ο εκπρόσωπος του στρατού Σέρχιι Τσερεβάτι σε σχόλια που μεταδόθηκαν από την τηλεόραση. Δεν διευκρίνισε σε ποια χρονική περίοδο κερδήθηκαν τα εδάφη αυτά. Το Reuters δεν ήταν σε θέση να εξακριβώσει ανεξάρτητα την κατάσταση στο πεδίο της μάχης.

Η Μόσχα, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων θεωρεί το Μπαχμούτ, μια πόλη με περίπου 70.000 κατοίκους πριν από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία πέρυσι, ως εφαλτήριο για την κατάληψη της υπόλοιπης περιοχής του Ντονμπάς. Ουκρανοί αξιωματούχοι έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι η προέλασή τους γύρω από το Μπαχμούτ δεν εντάσσεται στην ευρύτερη αντεπίθεση που σχεδιάζει το Κίεβο για να εκδιώξει τις ρωσικές δυνάμεις.

Πηγή: newsbeast.gr