Ο στρατός της Ουκρανίας ανακοίνωσε σήμερα, Δευτέρα (12/9) πως ανέκτησε 500 τετραγωνικά χιλιόμετρα εδάφους από τις ρωσικές δυνάμεις μέσα σε δύο εβδομάδες αντεπίθεσης στην περιοχή της Χερσώνας (νότια), μια πρώτη αριθμητική εκτίμηση των ουκρανικών κερδών.

«Οι επιτυχίες μας αυτές τις δύο εβδομάδες είναι αρκετά πειστικές» επεσήμανε μιλώντας στους δημοσιογράφους η Ναταλία Γκουμενιούκ, στρατιωτική εκπρόσωπος για τον νότο. «Απελευθερώσαμε περίπου 500 τ. χλμ. κυρίως τις κοινότητες Βισοκοπίλια, Μπιλογκίρκα, Σούχι, Σταβόκ και Μιρολιουμπίφκα» εξήγησε όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ενώ ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται.

Από την πλευρά της, η Ρωσία επεσήμανε σήμερα πως βομβάρδισε ζώνες στην περιοχή του Χαρκόβου στην Ουκρανία (ανατολικά) που ανακαταλήφθηκαν τις τελευταίες ημέρες από τις δυνάμεις του Κιέβου στη διάρκεια μιας ξαφνικής αντεπίθεσης.

«Στις ζώνες των κοινοτήτων Κουπιάνσκ και Ιζιούμ, επλήγησαν μαχητές και εξοπλισμός του εθνικιστικού σχηματισμού ”Kraken” της 113ης μηχανοκίνητης ταξιαρχίας εδαφικής άμυνας και της 93ης μηχανοκίνητης ταξιαρχίας» τόνισε σε σχετική του ανακοίνωση ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας.

Πόλεμος στην Ουκρανία

Στο μεταξύ, σε συνέντευξη που δημοσιεύεται σήμερα στη Monde, ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας Ολεξίι Ρέζνικοφ δήλωσε πως ο πόλεμος στην Ουκρανία εισήλθε στο «τρίτο στάδιο» και οι ουκρανικές στρατιωτικές επιτυχίες θα έχουν αποτέλεσμα «χιονοστιβάδας» μέχρι την ήττα του ρωσικού στρατού.

«Η εκστρατεία αντεπίθεσης είναι το τρίτο στάδιο» δήλωσε ο Ρέζνικοφ καθώς οι δυνάμεις του Κιέβου προωθούνται γρήγορα στις ανατολικές και νότιες περιοχές της χώρας και δηλώνουν ότι έχουν ανακτήσει 3.000 τετραγωνικά μέτρα εδάφους από τις αρχές Σεπτεμβρίου.

«Το πρώτο στάδιο στον πόλεμο είχε σκοπό να αποτρέψει τους Ρώσους. Το δεύτερο, να εγκαθιδρύσει μια ισορροπία ανάμεσα σε εκείνους και σε εμάς στο μέτωπο, να σταθεροποιήσει το μέτωπο, και να δοκιμάσει τις ικανότητες αντοχής τους» είπε ο υπουργός.

«Το επιτελείο μας συνέλαβε ένα σχέδιο ανάλογα με τον εξοπλισμό που έχουμε λάβει από τους εταίρους μας – αρχίσαμε να χρησιμοποιούμε τα κινητά συστήματα πυροβολικού Himars για να αποκόψουμε τις γραμμές επιμελητειακής υποστήριξης του εχθρού, να καταστρέψουμε τις αποθήκες καυσίμων, πυρομαχικών του κ.λπ. Είναι το τρίτο στάδιο του πολέμου που ξεκίνησε στον νότο και στον βορρά στους τομείς της Χερσώνας και του Χαρκίβ» τόνισε.

Ο σκοπός της Ουκρανίας είναι η απελευθέρωση όλων των κατεχόμενων εδαφών «περιλαμβανομένης της Κριμαίας (που προσαρτήθηκε το 2014), του Λουχάνσκ και του Ντονέτσκ (στο ανατολικό Ντονμπάς)». «Οι συνοριοφρουροί μας θα εγκαταστήσουν τα φυλάκιά τους στα ρωσοουκρανικά σύνορα, εκεί όπου βρίσκονταν το 1991», είπε.

Εκτός από την «πλήρη απελευθέρωση» των ουκρανικών εδαφών, το Κίεβο διεκδικεί έναν εντελώς καθαρό οδικό χάρτη για την πληρωμή επανορθώσεων από τους Ρώσους και την εγκαθίδρυση της ευθύνης τους για τα εγκλήματα πολέμου» που διαπράχθηκαν από την έναρξη της εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου.

Απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο ενός μακρού πολέμου, ο Ρέζνικοφ αρνήθηκε να κάνει προβλέψεις, αλλά σημείωσε: «θα είναι σαν χιονοστιβάδα, θα αρχίσει να κυλάει, να κυλάει, και θα γίνεται όλο και πιο μεγάλη, όλο και πιο μεγάλη… Και θα δούμε τον δεύτερο μεγαλύτερο στρατό στον κόσμο να σημάνει υποχώρηση».

Πηγή: newsbeast.gr