Το κοινοβούλιο στην Ουγγαρία άνοιξε την Τρίτη (30/11) τον δρόμο για τη διενέργεια δημοψήφισματος για ζητήματα που αφορούν τη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα, προσφέροντας ώθηση στην εκστρατεία του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν εναντίον των ΛΟΑΤΚΙ καθώς προετοιμάζεται για μια σκληρή εκλογική μάχη το 2022.

Ο Ορμπάν, ένας εθνικιστής δεξιός που βρίσκεται στην εξουσία από το 2010, πρότεινε φέτος τη διενέργεια δημοψηφίσματος για ένα νομοσχέδιο που υιοθέτησε το κυβερνών κόμμα Fidesz και το οποίο περιορίζει τη διδασκαλία στα σχολεία θεμάτων που αφορούν την ομοφυλοφιλία και τα ζητήματα του φύλου.

Καθώς φαίνεται ότι έχει μπροστά του μια πρωτόγνωρα δύσκολη εκλογική αναμέτρηση στις βουλευτικές εκλογές που θα πραγματοποιηθούν το 2022, ο Ορμπάν προσπαθεί να προωθήσει τις συντηρητικές του κοινωνικές πολιτικές, οι οποίες, όπως δηλώνει, προστατεύουν τις χριστιανικές αρχές έναντι του δυτικού φιλελευθερισμού, θέτοντας τα ζητήματα του φύλου και την, όπως την αποκαλεί, προπαγάνδα των ΛΟΑΤΚΙ στο επίκεντρο της εκστρατείας του μαζί με το μεταναστευτικό.

Το κοινοβούλιο ψήφισε για κάθε ένα από τα τέσσερα ερωτήματα που θα τεθούν σε δημοψήφισμα, υιοθετώντας τα όλα χάρη στην κοινοβουλευτική πλειοψηφία του Fidesz.

«Η ουγγρική κυβέρνηση προτείνει οι πολίτες να έχουν τη δυνατότητα να εκφράσουν την άποψή τους για τα θέματα της προπαγάνδας του φύλου», δήλωσε ο υφυπουργός Μπαλάζ Ορμπάν μιλώντας στο κοινοβούλιο.

«Είμαστε δεσμευμένοι. Πιστεύουμε ότι (…) πρέπει να πούμε όχι στην ΛΟΑΤΚΙ προπαγάνδα που διεξάγεται στα σχολεία με τη βοήθεια μη κυβερνητικών οργανώσεων και των μέσων ενημέρωσης, χωρίς τη συναίνεση των γονέων», πρόσθεσε.

Ο Μπαλάζ Ορμπάν εκτίμησε ότι η διεξαγωγή του δημοψηφίσματος την ίδια ημέρα με τις βουλευτικές εκλογές θα γλιτώσει χρήματα από τους φορολογούμενους.

Όμως ο πρόεδρος της Ουγγαρίας Γιάνος Άντερ, σύμμαχος της κυβέρνησης, πρόκειται να ορίσει την ημερομηνία, η οποία εκτιμάται ότι θα είναι κάποια στιγμή τον Απρίλιο.

Στο δημοψήφισμα οι Ούγγροι θα ερωτηθούν αν στηρίζουν την πραγματοποίηση μαθημάτων σεξουαλικού προσανατολισμού στα σχολεία χωρίς τη συναίνεση των γονέων και αν πιστεύουν ότι θα πρέπει να προωθείται μεταξύ των παιδιών η διαδικασία επαναπροσδιορισμού φύλου.

Επίσης θα ερωτηθούν αν θα πρέπει να βλέπουν τα παιδιά περιεχόμενο στα μέσα ενημέρωσης, το οποίο θα μπορούσε να επηρεάσει τον σεξουαλικό τους προσανατολισμό.

Το νομοσχέδιο εγκρίθηκε τον Ιούνιο, με την κυβέρνηση να ισχυρίζεται ότι στόχος του είναι να προστατευθούν τα παιδιά, όμως έχει προκαλέσει ανησυχία στη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα.

Πηγή: newsbeast.gr