Η Ελβετία κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την νέα προσφυγική κρίση που δημιουργεί ο πόλεμος στην Ουκρανία, καθώς μέσα σε 16 μέρες έχουν απομακρυνθεί περίπου 2,5 εκατ. άτομα.

Όπως αναφέρει το Reuters, η Ελβετία επικαλείται εκτιμήσεις της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και θεωρεί, ότι σχεδόν 15 εκατ. άνθρωποι ενδέχεται να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

«Αν υποθέσετε ότι οι εχθροπραξίες συνεχίζονται, ότι ο ρωσικός στρατός προελαύνει με μεγαλύτερη ισχύ προς το δυτικό τμήμα της Ουκρανίας, ότι ίσως υπάρξουν διάδρομοι διαφυγής, τότε ενδέχεται σχεδόν 1 εκατομμύριο άνθρωποι να εγκαταλείπουν τη χώρα κάθε εβδομάδα», είπε χαρακτηριστικά η Καρίν Κέλερ Σούτερ, υπουργός Δικαιοσύνης της Ελβετίας, σε συνέντευξη Τύπου στη Βέρνη σχετικά με την ελβετική προσέγγιση για την υποδοχή προσφύγων.

Μάλιστα, πρόσθεσε πως «υπάρχουν τώρα εκτιμήσεις από την Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες, που λένε ότι πρέπει να υπολογίζουμε περίπου 15 εκατομμύρια εκτοπισμένους — αυτός είναι ο υψηλότερος αριθμός… Αυτός είναι περίπου ο μισός πληθυσμός εκτός από τους άνδρες που είναι φυσικά ενταγμένοι στις ένοπλες δυνάμεις και υπερασπίζονται τη χώρα».

Παρόλα αυτά, ένας εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες είπε ότι η υπηρεσία δεν έχει αναθεωρήσει προς το παρόν την αρχική της πρόβλεψη για 4 εκατομμύρια πρόσφυγες που εγκαταλείπουν τη χώρα, αλλά παρακολουθεί στενά την κατάσταση.

Πηγή: newsbeast.gr