Νέους βομβαρδισμούς με πυραύλους και UAVs υπέστη η Ουκρανία κατά τη διάρκεια της νύχτας της Τετάρτης (15/2), με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή της άμαχη και να καταστραφούν κατοικίες.

Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις ανέφεραν ότι οι 16 από τους 32 πυραύλους που εκτόξευσαν στρατιωτικά αεροσκάφη και πολεμικό πλοίο στη Μαύρη Θάλασσα καταρρίφθηκαν.

«Δυστυχώς, υποστήκαμε πλήγματα στον βορρά και στη δύση, καθώς και στις περιφέρειες Ντνιπροπετρόφσκ και Κιρόβογκραντ» επεσήμανε μέσω της πλατφόρμας Telegram ο Αντρέι Γέρμακ, επικεφαλής των υπηρεσιών της ουκρανικής προεδρίας.

Ο περιφερειάρχης στη Ντνιπροπετρόφσκ Σερχίι Λισάκ έδωσε στη δημοσιότητα εικόνες με οχήματα της πυροσβεστικής υπηρεσίας σε δράση σε συνοικία όπου σπίτια καταστράφηκαν ή υπέστησαν ζημιές. Τουλάχιστον ένας άνθρωπος -μια 79χρονη- σκοτώθηκε.

Πόλεμος στην Ουκρανία

Ο περιφερειάρχης στη Λβιβ (δυτικά) Μαξίμ Κοζίτσκι από την πλευρά του, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ανέφερε ότι βομβαρδίστηκε υποδομή «καίριας σημασίας», χωρίς πάντως να αναφερθούν θύματα. Η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε τέθηκε υπό έλεγχο.

Οι ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας διεξάγουν από τον Οκτώβριο εκστρατεία μαζικών βομβαρδισμών, πλήττοντας στρατηγικές υποδομές στην Ουκρανία, μεταξύ άλλων για να στερήσουν από τον πληθυσμό την ηλεκτροδότηση και τη θέρμανση εν μέσω χειμώνα.

Η Μόσχα φέρεται να ετοιμάζεται να εξαπολύσει νέα ευρείας κλίμακας επιθετικές επιχειρήσεις στο τέλος του χειμώνα ή την άνοιξη, έπειτα από σειρά στρατιωτικών ηττών, καθώς οδεύει να συμπληρωθεί την ερχόμενη Παρασκευή ένας χρόνος από την εισβολή του ρωσικού στρατού στην ουκρανική επικράτεια.

Επικεφαλής της Wagner: Η Ρωσία δεν θα καταλάβει το Μπαχμούτ πριν από τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο

Ο επικεφαλής της ρωσικής παραστρατιωτικής οργάνωσης Wagner εκτίμησε ότι το Μπαχμούτ, επίκεντρο των μαχών στην ανατολική Ουκρανία, δεν θα καταληφθεί από τη Μόσχα πριν από τον «Μάρτιο ή τον Απρίλιο», σημειώνοντας ότι ο αργός ρυθμός της ρωσικής προέλασης οφείλεται στην «τερατώδη στρατιωτική γραφειοκρατία».

«Πιστεύω ότι είναι τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο. Για να καταληφθεί το Μπαχμούτ, πρέπει να κοπούν ότι οι δίοδοι ανεφοδιασμού», δήλωσε ο Εβγκένι Πριγκόζιν, σε βίντεο που αναρτήθηκε το βράδυ της Τετάρτης προς Πέμπτη στο Telegram.

«Πιστεύω ότι θα είχαμε πάρει το Μπαχμούτ εάν δεν υπήρχε αυτή η τερατώδης στρατιωτική γραφειοκρατία και αν δεν συναντούσαμε εμπόδια κάθε μέρα» είπε ο Πριγκόζιν σε άλλο βίντεο στο κανάλι Telegram της υπηρεσίας Τύπου του.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το γεγονός ότι η Wagner δεν μπορεί πλέον να στρατολογεί κρατουμένους για να πάνε στο μέτωπο με αντάλλαγμα αμνηστία αποτελεί «αιμορραγία» για την οργάνωσή του.

«Σε μια δεδομένη στιγμή, ο αριθμός των μονάδων θα μειωθεί και κατά συνέπεια ο όγκος των αποστολών που θέλουμε να εκτελέσουμε» επίσης, πρόσθεσε.

Η ιδιωτική οργάνωση μισθοφόρων Wagner ηγείται της επίθεσης στο Μπαχμούτ εδώ και μήνες, με τίμημα πολύ σημαντικές απώλειες. Έχει στρατολογήσει μεγάλο αριθμό φυλακισμένων για να πάνε να πολεμήσουν στην Ουκρανία. Ο Πριγκόζιν ανακοίνωσε στις 9 Φεβρουαρίου ότι αυτή η στρατολόγηση είχε σταματήσει και δεν κρύβει πια ότι βρίσκεται σε σύγκρουση με τη ρωσική στρατιωτική ιεραρχία.

Πηγή: newsbeast.gr