Ένα ακόμη διπλωματικό σκαλοπάτι ανέβηκε η κυβέρνηση, συσφίγγοντας τις σχέσεις της με τη Ρωσία σε μία εποχή που η Ελλάδα έχει ανάγκη από συμμάχους που θα την στηρίξουν στην αντιμετώπιση της τουρκικής προκλητικότητας και της εμπρηστικής ρητορικής.

Της Γεωργίας Αθ. Σκιτζή

Η έλευση Λαβρόφ στην Ελλάδα θέτει τις ελληνορωσικές σχέσεις σε νέα βάση, καθώς ο ίδιος ο Ρώσος διπλωμάτης συμφώνησε ότι απαιτείται το ταχύτερο δυνατό αποκλιμάκωση της έντασης που δημιουργήθηκε στην Ανατολική Μεσόγειο, προτρέποντας Αθήνα και Άγκυρα να προχωρήσουν στη διευθέτηση όλων των προβλημάτων -που δεν είναι και λίγα- στην περιοχή, μέσω απευθείας διαλόγου. Από την πλευρά του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε την Τουρκία ταραξία που καταπατά τη διεθνή νομιμότητα, ναρκοθετώντας την ειρήνη σε πολλά ευαίσθητα σημεία του χάρτη.

H πρόσκληση στον Βλαντιμίρ Πούτιν

Ο πρωθυπουργός ενόψει της επετείου των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση έχει απευθύνει προσωπική πρόσκληση στον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, να βρεθεί στην Αθήνα την 25η Μαρτίου 2021. «Γνωρίζετε ότι έχω απευθύνει προσωπική πρόσκληση στον πρόεδρο Πούτιν να βρεθεί στην Αθήνα την 25η Μαρτίου 2021, μαζί με τον πρόεδρο της Γαλλίας και μαζί με τον πρίγκιπα Κάρολο, ώστε να σηματοδοτήσουμε με αυτόν τον τρόπο τη συμμετοχή των τριών χωρών που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην υποστήριξη του αγώνα των Ελλήνων για εθνική ανεξαρτησία», τόνισε.

Σημειώνεται ότι οι προσκλήσεις αφορούν τη συμμετοχή τους στις εκδηλώσεις της ημέρας, σε πέντε μήνες από σήμερα, στις οποίες περιλαμβάνεται και η στρατιωτική παρέλαση στην Αθήνα.

Τα μέτωπα του Ερντογάν και η ενόχληση της Ε.Ε.

H προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας σύμφωνα με κοινοτικές πηγές καθιστά επιτακτική την ανάγκη συζήτησης στην τηλεδιάσκεψη των 27 ηγετών την Πέμπτη, νωρίτερα από τη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου που είχε προγραμματιστεί. Ωστόσο, οι τελικές αποφάσεις για κυρώσεις αναμένονται το Δεκέμβριο.

Είναι σαφές ότι η Ε.Ε. εμφανίζεται πλέον θυμωμένη με την Τουρκία που εκτός των άλλων εκθέτει και κάθε προσπάθεια που γίνεται για να μην επιβληθούν κυρώσεις ή να πέσει στα μαλακά. Η δε απάντηση από την πλευρά Ερντογάν ήταν ακόμη πιο προκλητική, ενώ απαράδεκτη ήταν  και η δημόσια προτροπή προς τους Τούρκους πολίτες να μποϊκοτάρουν όλα τα γαλλικά προϊόντα.

Το Ισραήλ σταθερός μας σύμμαχος

Την ίδια ώρα, άξια αναφοράς είναι και η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών του Ισραήλ, Γκάμπι Ασκενάζι, προκειμένου να συμμετάσχει στην αυριανή τριμερή συνάντηση Ισραήλ-Ελλάδας-Κύπρου. Στη συνάντησή που πραγματοποίησε με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου αντάλλαξαν απόψεις για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και τις εντάσεις που προκαλεί η Τουρκία στις σχέσεις της με την ευρύτερη γειτονιά της. Μίλησαν ακόμη για την επικίνδυνη εργαλειοποίηση της θρησκείας από την πλευρά της τουρκικής ηγεσίας στην αντιπαράθεσή της με τη Δύση.

Πηγή: newsbeast.gr