Τα Ηνωμένα Έθνη, η Τουρκία και η Ουκρανία συμφώνησαν αργά την Κυριακή σε σχέδιο μετακίνησης για τη Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 14 πλοίων που βρίσκονται στα τουρκικά χωρικά ύδατα.

Η συμφωνία έρχεται μια ημέρα αφότου η Ρωσία ανέστειλε τη συμμετοχή της στη Πρωτοβουλία της Μαύρης Θάλασσας για τα σιτηρά που επιτρέπει εξαγωγές τροφίμων από τα ουκρανικά λιμάνια.

Αφορμή ήταν η επίθεση με ουκρανικά drone, ιπτάμενα και θαλάσσια, στο λιμάνι της Σεβαστούπολης, για την οποία η Μόσχα υποστηρίζει ότι έγινε με τη βοήθεια δυτικών χωρών.

Σε ανακοίνωσή του, το Κοινό Κέντρο Συντονισμού (JCC) στην Κωνσταντινούπολη, όπου εργάζονται Ρώσοι, Ουκρανοί, Τούρκοι και προσωπικό του ΟΗΕ, ανέφερε ότι οι τρεις αντιπροσωπείες συμφώνησαν επίσης να γίνουν επιθεωρήσεις αύριο Δευτέρα, 31 Οκτωβρίου, σε 40 εξερχόμενα πλοία.

Το JCC τόνισε ότι η ρωσική αντιπροσωπεία ενημερώθηκε και για τα δύο σχέδια.

Εν τω μεταξύ, η ρωσική αντιπροσωπεία στο JCC θα αποσυρθεί «για απροσδιόριστο χρονικό διάστημα.

Η Πρωτοβουλία της Μαύρης Θάλασσας για τα σιτηρά υπογράφηκε στις 22 Ιουλίου στην Τουρκία και έκτοτε έχουν εξαχθεί από την Ουκρανοί πολλά εκατομμύρια τόνοι σιταριού, αραβόσιτου, ηλιελαίου, βρώμης, ελαιοκράμβης και σόγιας.

Πηγή: newsbeast.gr