Η υποταγή της Ελλάδας στην τρόικα το 2015 έχει οδηγήσει σε σοβαρές επιπτώσεις για τη δημοκρατία, επιβάλλοντας όρους που καμία δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση δεν θα αποδεχόταν. Παρά την ανάκαμψη της οικονομίας, ο βραβευμένος με Νόμπελ Οικονομίας Τζόζεφ Στίγκλιτς επισημαίνει ότι η ευημερία του ελληνικού λαού παραμένει σε χαμηλά επίπεδα. Οι δείκτες ποιότητας ζωής και το επίπεδο διαβίωσης δείχνουν ότι για πολλούς Έλληνες, τα πράγματα είναι περίπλοκα και δύσκολα.
Η Ελλάδα, αν και έχει ιστορικά σημασία ως γενέτειρα της δημοκρατίας, σήμερα δεν αποτελεί πρότυπο για άλλες χώρες. Αν εξετάσουμε τη μετανάστευση, την κατάσταση των δημόσιων υπηρεσιών και της υγειονομικής περίθαλψης, γίνεται φανερό ότι η χώρα αντιμετωπίζει σοβαρές προκλήσεις. Χρειάστηκαν περισσότερα από δέκα χρόνια για να δούμε μικρές βελτιώσεις στο ΑΕΠ, όμως οι συνέπειες της οικονομικής κρίσης συνεχίζουν να αγγίζουν πολλούς ανθρώπους.
Ο Στίγκλιτς αναφέρεται επίσης στην διεθνή σκηνή, μιλώντας για τις παγκόσμιες προκλήσεις και τους κινδύνους που αντιμετωπίζει ο κόσμος, όπως οι εκλογές στις ΗΠΑ και οι συγκρούσεις στην Ουκρανία και το Ισραήλ. Οι εξελίξεις αυτές προκαλούν αβεβαιότητα στην παγκόσμια οικονομία και τονίζουν την ανάγκη για εσωτερική και εξωτερική πολιτική που να διασφαλίσει την σταθερότητα και την ανάπτυξη.
Η κατάσταση αυτή είναι μια πό reminder ότι οι δημοκρατίες όπως η Ελλάδα, πρέπει να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις και να διασφαλίσουν ότι οι πολίτες τους θα έχουν πρόσβαση στην ευημερία, την οποία αυτή η χώρα δικαιούται. Αν συνεχιστεί η κατάσταση με τις ανισότητες και τους κοινωνικούς αποκλεισμούς, ο Στίγκλιτς προειδοποιεί ότι η ευημερία των Ελλήνων, εκτός από εκείνους που βρίσκονται στην κορυφή, θα παραμείνει υπό αμφισβήτηση.
Πηγή: tanea.gr