Θεραπεία λιτότητας σοκ για την δημοσιονομική εξυγίανση της Γαλλίας

Θεραπεία λιτότητας σοκ για την δημοσιονομική εξυγίανση της Γαλλίας

Η νέα κυβέρνηση της Γαλλίας πρότεινε έναν προϋπολογισμό με δραστικά μέτρα λιτότητας, που αποσκοπούν στη μείωση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων και στη σταθεροποίηση της οικονομίας, εν μέσω πολιτικής αστάθειας. Στο σχέδιο του προϋπολογισμού, προβλέπονται περικοπές δαπανών και αυξήσεις φόρων ύψους 60,6 δισ. ευρώ, οι οποίες θα επηρεάσουν κυρίως τα υψηλά εισοδήματα και τις μεγάλες εταιρείες. Πιο συγκεκριμένα, περίπου 40 δισ. ευρώ θα προέλθουν από μειώσεις δαπανών και 20 δισ. ευρώ από αύξηση φόρων σε επιχειρήσεις και πλούσιους.

Ο στόχος της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Μισέλ Μπαρνιέ είναι να περιορίσει το έλλειμμα του προϋπολογισμού κατά μία ποσοστιαία μονάδα, ώστε αυτό να μην ξεπεράσει το 5% του ΑΕΠ μέχρι το 2025. Αυτό θα είναι το πρώτο βήμα στην προσπάθεια περιορισμού του ελλείμματος στο 3% έως το 2029, όπως απαιτεί η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο υπουργός Οικονομικών Αντουάν Αρμάν τόνισε την ανάγκη για αυτή τη δημοσιονομική προσπάθεια, χαρακτηρίζοντας την «χωρίς προηγούμενο» για τη Γαλλία. Σύμφωνα με τον Αρμάν, η μείωση του ελλείμματος και του χρέους είναι απαραίτητη για την προστασία της οικονομικής σταθερότητας και της χρηματοπιστωτικής αξιοπιστίας της χώρας.

Εν τω μεταξύ, οι οικονομικές προκλήσεις και η πολιτική αστάθεια έχουν αναδείξει ανησυχίες σχετικά με την αύξηση του δημοσίου ελλείμματος, το οποίο πρόκειται να ξεπεράσει το 6%, όπως παραδέχτηκε το υπουργείο Οικονομικών. Το 2024 αναμενόταν αρχικά έλλειμμα 4,4% του ΑΕΠ, αλλά οι προβλέψεις αναθεωρήθηκαν σε 5,1% και 5,6%.

Το αυξανόμενο δημόσιο χρέος έχει προκαλέσει ανοδικές πιέσεις στις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της Γαλλίας, οι οποίες προσεγγίζουν επίπεδα παρόμοια με εκείνα της Ισπανίας και της Ελλάδας. Ο κίνδυνος απώλειας της θέσης της Γαλλίας ως χώρα με ασφαλέστερα ομόλογα παραμένει έντονος, και οι αποδόσεις των δεκαετών κρατικών ομολόγων διαμορφώνονται στο 3,02%, σε υψηλότερα επίπεδα από εκείνα της Ισπανίας (2,99%) και κοντά σε αυτά της Ελλάδας (3,17%).

Πηγή: tanea.gr

More From Author

Αρχιτεκτονική και Μυθοπλασία: Η Queer Προσέγγιση του Ανδρέα Αγγελιδάκη στην Αθήνα

Αρχιτεκτονική και Μυθοπλασία: Η Queer Προσέγγιση του Ανδρέα Αγγελιδάκη στην Αθήνα

Δράσεις για την προσέλκυση νέων υποψηφίων στις στρατιωτικές σχολές στην Ελλάδα

Δράσεις για την προσέλκυση νέων υποψηφίων στις στρατιωτικές σχολές στην Ελλάδα