«Ο κος Τσίπρας επιδίδεται στην αγαπημένη του άσκηση του λαϊκισμού, προσπαθώντας να προκαλέσει περίεργους συνειρμούς στην κοινή γνώμη» σχολίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου απαντώντας στην κριτική που δέχεται η κυβέρνηση από τον ΣΥΡΙΖΑ για απευθείας αναθέσεις ύψους 6,5 δισ. ευρώ την περίοδο της πανδημίας. Και συνέχισε: «Χωρίς επαρκή και ουσιαστική επεξεργασία σκόρπιων στοιχείων, μέσα από έναν αχταρμά προσπαθεί να εκπέμψει μηνύματα για να πείσει δήθεν τον κόσμο ότι υπάρχουν τομείς που γίνεται πολύ μεγάλη σπατάλη, χωρίς να στηρίζεται η κοινωνία αρκετά».

Ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση φροντίζει με πολύ μεγάλο σεβασμό στο δημόσιο χρήμα και το δημόσιο συμφέρον για την ουσιαστική θωράκιση της χώρας και της κοινωνίας απέναντι σε ένα δύσκολο περιβάλλον εξωγενών και επάλληλων κρίσεων και κάλεσε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης «να επεξεργαστεί πιο προσεκτικά τα στοιχεία που επικαλείται, να μην βάζει στον ίδιο κουβά ανόμοια πράγματα: π.χ. αναθέσεις που έχουν γίνει από την αυτοδιοίκηση ή να μην συναθροίζει στα ίδια νούμερα διαδικασίες που αφορούν ευρωπαϊκή νομοθεσία και να παρουσιάσει τον κατάλογο και λέγοντάς μας σε ποιες διαφωνεί στο χώρο και στο περιβάλλον που έγιναν».

Η εισαγωγή τοποθέτηση του κυβερνητικού εκπροσώπου

Γιάννης Οικονόμου

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου σημείωσε τα εξής στην εισαγωγική του τοποθέτηση:

Τις προηγούμενες ημέρες, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συμμετείχε, στην 6η Σύνοδο Κορυφής Ε.Ε.-Αφρικανικής Ένωσης, στην άτυπη συνάντηση των μελών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τις εξελίξεις στην Ουκρανία, καθώς και στη Διάσκεψη του Μονάχου για την ασφάλεια.

Είχε παράλληλα, επαφές με αντιπροσωπεία της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων, τον Υπουργό Εξωτερικών και την Αντιπρόεδρο των Η.Π.Α. Kamala Harris. Συζήτησαν ολόκληρο το φάσμα των ελληνοαμερικανικών σχέσεων, συμφώνησαν ότι οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις βρίσκονται στο καλύτερο επίπεδο από ποτέ και εξέτασαν τις προοπτικές στενότερης συνεργασίας στον αμυντικό τομέα. Ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε την Αντιπρόεδρο των Η.Π.Α. για τις εξελίξεις και τα ενεργειακά projects που προωθεί η Ελλάδα στην Ανατολική Μεσόγειο και υπογράμμισε τον κίνδυνο αποσταθεροποίησης από την κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας.

Σε ό,τι αφορά το μείζον ζήτημα των τελευταίων ημερών, την ουκρανική κρίση ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε την απόλυτη συστράτευσή μας με τους ευρωατλαντικούς συμμάχους μας, τόνισε παράλληλα την ανάγκη να κρατήσουμε ανοιχτούς τους διαύλους της επικοινωνίας και της διπλωματίας με τη Ρωσία και επισήμανε ότι πιθανή κλιμάκωση της κρίσης δεν θα οδηγήσει σε νικητές, παρά μόνο σε ηττημένους.

Είναι γεγονός ότι η κρίση αυτή έρχεται σε μια στιγμή που η χώρα μας αντιμετωπίζει πολλαπλές εξωγενείς προκλήσεις:

Την τουρκική προκλητικότητα και την επιθετική ρητορική της γείτονος σε βάρος της χώρας μας.

-Την πανδημία με τους κινδύνους που συνεχίζει να προκαλεί.

-Τις σοβαρές συνέπειες της ενεργειακής κρίσης στα οικονομικά νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Η Ελλάδα του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν αρκείται σε παθητικό ρόλο θεατή απέναντι σε όλα αυτά. Με συνεχείς διπλωματικές ενέργειες, με διεθνείς πρωτοβουλίες, με όπλα μας την αναβαθμισμένη θέση της χώρας μας στο παγκόσμιο γίγνεσθαι και το διεθνές κύρος του Πρωθυπουργού, ο οποίος πρωταγωνιστεί στις εξελίξεις επίλυσης όλων των μεγάλων διεθνών ζητημάτων, η Ελλάδα ανθίσταται και προστατεύει τις Ελληνίδες και τους Έλληνες.

Η Κυβέρνηση μας ορθώνει αναχώματα απέναντι στις εξωγενείς προκλήσεις και παράλληλα συνεχίζει τις μεταρρυθμίσεις που αναβαθμίζουν τις λειτουργίες του Κράτους, την εκπαίδευση, την υγεία, τη δημόσια ασφάλεια, το επενδυτικό περιβάλλον, την ασφάλεια, που βελτιώνουν τα εισοδήματα, που φέρνουν νέες επενδύσεις, νέες επιχειρήσεις και πολλές νέες θέσεις εργασίας για τους Έλληνες πολίτες.

Όλα αυτά αποδεικνύονται στην πράξη:

-Σύμφωνα με ανάλυση του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου, η χώρα μας αναδεικνύεται παγκόσμια πρωταθλήτρια στις επενδύσεις. Από τελευταία στην Ευρωζώνη τον Ιούνιο του 2019, η Ελλάδα έχει εξελιχθεί σε έναν από τους πιο σημαντικούς και ελκυστικούς επενδυτικούς προορισμούς.

-Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, καταγράφεται ήδη σημαντική αύξηση των νέων επιχειρήσεων. Το 2021 ξεκίνησαν τη λειτουργία τους στη χώρα μας σχεδόν 110.000 νέες επιχειρήσεις παρουσιάζοντας αύξηση 35,3% σε σχέση με το 2020. Στο τέταρτο τρίμηνο του 2021 υπήρξε αύξηση 56% σε σχέση με το αντίστοιχο της προηγούμενης χρονιάς.

-Τέλος η μείωση της ανεργίας, ένας ακόμη δείκτης που επιβεβαιώνει τη διαπίστωση αυτή. από 17,2% το Καλοκαίρι του 2019 έχει πέσει στο 12,8% το Δεκέμβριο του 2021.

Τα αποτελέσματα αυτά αποδεικνύουν έμπρακτα το κοινωνικό και φιλεργατικό πρόσημο της κυβερνητικής πολιτικής, το μεταρρυθμιστικό και οικονομικό πλεονέκτημα που παράγουμε το μετατρέπουμε σε κοινωνικό κεκτημένο. Τα δεδομένα που παρουσίασα αναδεικνύουν μια καλά σχεδιασμένη πολιτική, μια καλά σχεδιασμένη μεταρρυθμιστική στρατηγική, που παράγει όφελος για όλες τις Ελληνίδες και για όλους τους Έλληνες, παράγει όφελος για ολόκληρη τη χώρα.

Τα αποτελέσματα αυτά δικαιώνουν τις πολιτικές μας. Δικαιώνουν τις πολιτικές επιλογές για τη μείωση των φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών. Δικαιώνουν τις πολιτικές για τη βελτίωση του επενδυτικού και επιχειρηματικού περιβάλλοντος, την προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων, την επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού του Κράτους και της οικονομίας, τη στήριξη των εργαζόμενων στη διάρκεια της πανδημίας, τα προγράμματα του ΟΑΕΔ για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, το νέο εργασιακό νόμο, με τις πρόνοιες που προωθούν την καλύτερη ισορροπία ανάμεσα στην εργασιακή και την οικογενειακή ζωή.

Απόφαση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και της Κυβέρνησης είναι να συνεχίσουμε και να επενδύσουμε ακόμα περισσότερα στη στρατηγική αυτή για τη μείωση της ανεργίας και για την τόνωση της απασχόλησης. Αυτός ο δρόμος, άλλωστε, είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για την κοινωνική ανάταση και για τη μείωση των ανισοτήτων.

Κλείνοντας να επισημάνω δύο ακόμη στοιχεία από το χώρο της εκπαίδευσης, που αξίζουν ιδιαίτερης προσοχής:

-Το πρώτο αφορά στην αξιολόγηση των σχολείων που στοχεύει στη βελτίωση του παρεχόμενου εκπαιδευτικού έργου στο δημόσιο σχολείο. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία ανταποκρίθηκε στις διαδικασίες της αξιολόγησης το 99,2% των σχολείων της χώρας. Μόλις ένα ποσοστό 0,8%, δηλαδή σε 114 σχολεία από το σύνολο των 13.000 της Επικράτειας δεν υπήρξε αξιολόγηση και προφανώς θα υπάρξουν οι κυρώσεις που προβλέπει η κείμενη νομοθεσία. Διαπιστώνουμε, λοιπόν, με πολύ μεγάλη ικανοποίηση ότι παρά τις Κασσάνδρες, τις αλλεπάλληλες δικαστικές διαμάχες και την διαρκή απόπειρα ορισμένων -λίγων- να μην εφαρμοστεί ο νόμος και να αντισταθούν σε αυτά τα βήματα προόδου, οι εκπαιδευτικοί, τα σχολεία ανταποκρίθηκαν.

-Το δεύτερο αφορά στην εξασφάλιση 177.000 σετ ρομποτικής για όλα τα παιδιά νηπιαγωγείου, δημοτικού και γυμνασίου. Με τον τρόπο αυτό ανάμεσα στα άλλα θα μπορούμε να επιτύχουμε την εξοικείωση των μαθητών με τον Προγραμματισμό και την Τεχνολογία και την προώθηση της εκπαιδευτικής καινοτομίας, την ανάπτυξη δηλαδή δεξιοτήτων επικοινωνίας και πολύτιμων νοητικών δεξιοτήτων μέσα σε αυτό το οικοσύστημα.

Σημειώνεται ότι η εκπαιδευτική ρομποτική έχει ενταχθεί στο υποχρεωτικό ωρολόγιο πρόγραμμα των σχολείων από τη φετινή σχολική χρονιά, μέσω των Εργαστηρίων Δεξιότητας, σε Νηπιαγωγεία, Δημοτικά και Γυμνάσια, ενώ ταυτόχρονα προβλέπεται και η στοχευμένη επιμόρφωση των εκπαιδευτικών.

Πηγή: newsbeast.gr