Στην υπόθεση παρακολούθησης του κινητού του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη εστίασε κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής του συνέντευξης τη Δευτέρα (8/8) ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου. «Αν το ήξερε ο πρωθυπουργός δεν θα είχε συμβεί» επεσήμανε.

«Η κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει να μείνει η οποιαδήποτε σκιά» υπογράμμισε χαρακτηριστικά μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ξεκινώντας με τα όσα πρόκειται να αναφέρει ο πρωθυπουργός στη δήλωσή του περί αυτού, ο κ. Οικονόμου υπογράμμισε ότι «θα αναφερθεί πάρα πολύ αναλυτικά στη σοβαρή αυτή περίπτωση και θα περιγράψει τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση προσεγγίζει το ζήτημα και πώς σκοπεύει να το αντιμετωπίσει».

«Είμαστε υπέρ της Εξεταστική Επιτροπής. Πρόκειται για μια υπόθεση εξαιρετικά σοβαρή και επιβάλλεται να αποσαφηνιστεί. Δεν θέλουμε να μείνει καμία σκιά. Είχαμε ένα γεγονός που πολιτικά δεν είναι ανεκτό. Δεν είναι κανονικό σε μια δημοκρατία να παρακολουθείται το κινητό ενός ευρωβουλευτή από τις εθνικές αρχές ασφαλείας» δήλωσε.

«Αν είχε τεθεί σε γνώση του πρωθυπουργού αυτό δεν θα συνέβαινε. Γι’ αυτό απομακρύνθηκε ο διοικητής της ΕΥΠ και έγινε ανάληψη πολιτικής ευθύνης» διαμήνυσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και συμπλήρωσε: «σε αυτή την υπόθεση ακούγονται και λέγονται πολλά που οδηγούν περισσότερο σε σύγχυση. Πρόκειται για δύο διαφορετικές υποθέσεις».

«Η ελληνική κυβέρνηση ούτε έχει προμηθευτεί ούτε καμία κρατική αρχή χρησιμοποιεί αυτά τα κακόβουλα λογισμικά»

«Έχουμε μια νόμιμη επισύνδεση κατόπιν παραγγελίας εισαγγελέως μέσα από το θεσμικό πλαίσιο που λειτουργεί η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών για το τηλέφωνο ενός πολιτικού και συγκεκριμένα του κύριου Ανδρουλάκη, την περίοδο που ήταν Ευρωβουλευτής και υποψήφιος για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Αυτό γίνεται με τον τρόπο που διέπεται η λειτουργία της ΕΥΠ διαχρονικά, με την έγκριση εισαγγελέως. Η υπόθεση αυτή δεν έχει καμία απολύτως σχέση με όλη τη συζήτηση του προηγούμενου διαστήματος και με την πρώτη μηνυτήρια αναφορά του κ. Ανδρουλάκη για τα predator και τα κακόβουλα λογισμικά» δήλωσε.

Επεσήμανε, δε, ότι η σύγχυση προκαλείται σκόπιμα από ορισμένους. «Η ελληνική κυβέρνηση ούτε έχει προμηθευτεί ούτε καμία κρατική αρχή χρησιμοποιεί αυτά τα κακόβουλα λογισμικά. Οφείλουμε να ψάξουμε να βρούμε ποιοι με κακόβουλα λογισμικά παρακολουθούν Έλληνες πολίτες», είπε ο Γιάννης Οικονόμου.

Αναφερόμενος δε στην απόδοση ευθυνών είπε ότι «το σύστημα έχει αδυναμίες και μπάζει και χρειάζεται περισσότερα φίλτρα, αλλά να μην τα μηδενίζουμε όλα. Είμαστε απόλυτα δεκτικοί σε προτάσεις».

Ο κ. Οικονόμου διευκρίνισε, επίσης, ότι «ούτε ο κ. Δημητριάδης γνώριζε, αλλά από ευθιξία πολιτική παραιτήθηκε».

Μιλώντας δε για την πιθανή παρακολούθηση και άλλων προσώπων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι «με βάση τις πληροφορίες που έχουμε, δεν είναι σε γνώση του πρωθυπουργού η οποιαδήποτε πληροφόρηση για παρακολούθηση πολιτικών προσώπων. Οι απαντήσεις θα δοθούν θεσμικά. Θα κάνουμε αλλαγές και στο θεσμικό πλαίσιο».

«Δεν θα επιτρέψουμε ένα περιστατικό που πολιτικά είναι μη ανεκτό να αφήσει την οποιαδήποτε σκιά» είπε και εξήγησε πως οι διαδικασίες θα ξεκινήσουν μόλις ανοίξει η Βουλή.

«Δεν πρόκειται να πάμε σε πρόωρες εκλογές»

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επίσης απέκλισε το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών λέγοντας: «Ζητάνε εκλογές χωρίς λόγο και αιτία – Δεν πρόκειται να πάμε σε πρόωρες».

Πηγή: newsbeast.gr