Η κυβέρνηση της Ολλανδίας ανακοίνωσε ότι θα απελευθερώσει τελικά ένα φορτίο με 20.000 τόνους ρωσικά λιπάσματα, το οποίο είχε αποκλειστεί στο λιμάνι του Ρότερνταμ. Έτσι, το φορτίο αναμένεται να σταλεί στο Μαλάουι μέσω του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών.

Μάλιστα, είχε αποκλειστεί λόγω των κυρώσεων για τον πόλεμο στην Ουκρανία, παρόλο που τα σιτηρά και τα λιπάσματα δεν εμπίπτουν στις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όμως, «το συγκεκριμένο λίπασμα είχε παγώσει επειδή ένα πρόσωπο που υπόκειται σε κυρώσεις εμπλέκεται στη ρωσική εταιρία που το κατέχει», σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Το ολλανδικό υπουργείο Εξωτερικών αρνήθηκε να ταυτοποιήσει τη ρωσική εταιρία ή το εμπλεκόμενο πρόσωπο που υπόκειται σε κυρώσεις.

«Η απόφαση για την απελευθέρωση του λιπάσματος λήφθηκε με τη συνεννόηση ότι τα Ηνωμένα Έθνη θα διασφαλίσουν ότι θα παραδοθεί στη συμφωνημένη τοποθεσία, στο Μαλάουι, και ότι η ρωσική εταιρία και το πρόσωπο που υπόκειται σε κυρώσεις δεν θα κερδίσουν τίποτα από τη συναλλαγή», επισημαίνεται στην ανακοίνωση του υπουργείου.

Την 1η Νοεμβρίου, το ρωσικό πρακτορείο TASS μετέδωσε ότι η ρωσική εταιρία παραγωγής λιπασμάτων Uralchem-Ural ετοιμάζεται να δωρίσει 240.000 τόνους λιπασμάτων που έχουν αποκλειστεί σε αποθήκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για ανθρωπιστικούς λόγους, με ένα πρώτο φορτίο να προορίζεται για το Μαλάουι.

Πηγή: newsbeast.gr