Σάλος έχει ξεσπάσει στην Ολλανδία, αφού έκθεση έφερε στην επιφάνεια τις ρατσιστικές επιθέσεις που δέχονταν οι εργαζόμενοι στο υπουργείο Εξωτερικών, αφού ορισμένους τους αποκαλούσαν «πιθήκους».

Η ανεξάρτητη έρευνα, η οποία διενεργήθηκε με αφορμή το κίνημα Black Lives Matter, αποκάλυψε ότι οι έγχρωμοι υπάλληλοι του υπουργείου συχνά αισθάνονταν αποκλεισμένοι ή παραγκωνισμένοι από τους λευκούς συναδέλφους τους. Αν και σε γενικές γραμμές δεν έπεφταν οι ίδιοι προσωπικά θύματα κακομεταχείρισης, συχνά άκουγαν υποτιμητικά σχόλια για άλλα πρόσωπα λόγω του χρώματος του δέρματός τους, της θρησκείας ή της καταγωγής τους.

Κάποιοι υπάλληλοι είπαν, σύμφωνα με την έκθεση, ότι μερικοί χαρακτηρίστηκαν κατ’ επανάληψη «πίθηκοι» ή «μποκίτο» –από το όνομα ενός γορίλλα που δραπέτευσε από έναν ολλανδικό ζωολογικό κήπο το 2007– και ότι πληγώθηκαν. Άλλοι αποκαλούνταν «νέγροι» ή «Ζβάρτε Πιετ» («Μαύρος Πέτρος», ένα αμφιλεγόμενο πρόσωπο της λαϊκής παράδοσης των Κάτω Χωρών).

Ένας υπάλληλος αποκάλεσε τα αφρικανικά κράτη «χώρες πιθήκων», συνεχίζει το έγγραφο που συντάχθηκε με βάση συνεντεύξεις με 33 άτομα και ομάδες συζήτησης, στις οποίες συμμετείχαν συνολικά 47 υπάλληλοι.

Ο υπουργός Εξωτερικών Βόπκε Χέκστρα χαρακτήρισε «οδυνηρά και σοκαριστικά» τα συμπεράσματα της έρευνας. «Αυτά που βίωσαν ορισμένοι συνάδελφοι στο υπουργείο και στις (διπλωματικές) αποστολές σε όλον τον κόσμο είναι απαράδεκτα», έγραψε στο Twitter. Παρατήρησε επίσης ότι ορισμένοι από τους ερωτηθέντες είπαν ότι αισθάνονταν ότι τους «αγνοούσαν» και ιδίως οι ντόπιοι υπάλληλοι των πρεσβειών αισθάνονταν αποκλεισμένοι.

«Τίθεται το ερώτημα αν υπάρχει θεσμικός ρατσισμός. Συμπεραίνουμε ότι αυτό συμβαίνει», τονίζεται στην έκθεση, με το ολλανδικό ΥΠΕΞ να ζητάει συγγνώμη.

Πηγή: newsbeast.gr