Τα λάθη που έκανε αναφορικά με τον χειρισμό της πανδημίας του κορονοϊού παραδέχτηκε ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε ενώ η Ολλανδία ετοιμάζεται να γιορτάσει τα δεύτερα Χριστούγεννα κάτω από αυστηρούς υγειονομικούς περιορισμούς.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα De Telegraaf ο πρωθυπουργός αναγνωρίζει πως διέπραξε λάθη «επικοινωνίας» και παραδέχεται πως η εκστρατεία αναμνηστικού εμβολιασμού «θα μπορούσε να είχε αρχίσει νωρίτερα».

«Δεν κατάφερα να πείσω επαρκώς τους ανθρώπους για τα βασικά μέτρα», υπογράμμισε μιλώντας στην Telegraaf.

«Στην αρχή της πανδημίας του κορονοϊού επέμεινα υπερβολικά πολύ στην ευθύνη των προσώπων και υπερβολικά λίγο στα υποχρεωτικά μέτρα», δήλωσε επίσης, αναγνωρίζοντας πως έγιναν «λάθη επικοινωνίας».

«Θα μπορούσαμε να αρχίσουμε τον αναμνηστικό εμβολιασμό νωρίτερα» σημείωσε όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Επιπλέον τα μέτρα κατά της Covid, που επιβλήθηκαν στα μέσα Νοεμβρίου και αυστηροποιήθηκαν μετά, «πιθανόν δεν ήταν αρκετά αυστηρά», σύμφωνα με τον πρωθυπουργό.

Η μετάλλαξη Όμικρον έφερε νέο lockdown

Μια εβδομάδα πριν από τα Χριστούγεννα, ένα νέο lockdown επιβλήθηκε στον πληθυσμό μπροστά σε ένα νέο κύμα της Covid-19 και στη διάδοση της μετάλλαξης Όμικρον.

Όλα τα καταστήματα που δεν πωλούν προϊόντα πρώτης ανάγκης, τα εστιατόρια, τα μπαρ, οι κινηματογράφοι, τα μουσεία και τα θέατρα έκλεισαν τις πόρτες τους μέχρι τις 14 Ιανουαρίου και τα σχολεία τουλάχιστον μέχρι τις 9 Ιανουαρίου.

Κλειστά μπαρ στην Ολλανδία

Στους εξωτερικούς χώρους επιτρέπονται συγκεντρώσεις μόνο δύο ατόμων, εκτός από εξαιρέσεις όπως οι κηδείες. Όμως δεν αποφασίσθηκε κανένας περιορισμός στην κυκλοφορία.

Την ημέρα των Χριστουγέννων, την επομένη της και για την περίοδο του Νέου Έτους, οι πολίτες θα μπορούν να υποδέχονται κατ’ εξαίρεσιν στο σπίτι τέσσερις προσκεκλημένους άνω των 13 ετών. Τις άλλες ημέρες, ο αριθμός αυτός μειώνεται στους δύο.

Στη διάρκεια συζήτησης στο κοινοβούλιο αυτή την εβδομάδα, οι ολλανδοί βουλευτές επέκριναν την έλλειψη μακροπρόθεσμου οράματος εκ μέρους της κυβέρνησης, τη βραδύτητα της εκστρατείας εμβολιασμού και ζήτησαν περισσότερες επενδύσεις στον τομέα της υγείας.

«Είμαστε όλοι μέσα στο ίδιο πλοίο στην Ευρώπη (…) εξαιτίας της εξάπλωσης της μετάλλαξης Όμικρον», δήλωσε στην Telegraaf ο Ρούτε.

Η Ολλανδία κατέγραψε την περασμένη εβδομάδα πτώση των νοσηλειών κατά 33% την περασμένη εβδομάδα καθώς και μείωση κατά 27% των εισαγωγών στις μονάδες εντατικής και κατά 19% στα θετικά διαγνωστικά τεστ, σύμφωνα με το ολλανδικό ινστιτούτο δημόσιας υγείας RIVM.

Πηγή: newsbeast.gr