Τα δημοτικά σχολεία στην Ολλανδία θα κλείσουν στις 20 Δεκεμβρίου, μία εβδομάδα από τις διακοπές των Χριστουγέννων, ενώ τα μέτρα που έχουν ληφθεί για την αναχαίτιση της εξάπλωσης του κορονοϊού θα παραταθούν μέχρι τις 14 Ιανουαρίου, λόγω της μετάλλαξης Όμικρον, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της χώρας το βράδυ της Τρίτης.

Η ταχύτατη εξάπλωση της νέας παραλλαγής, που αποτελεί περίπου το 1% των νέων κρουσμάτων στη χώρα, «είναι αιτία ανησυχίας» αλλά και «λόγος για να είμαστε προσεκτικοί», ανέφερε ο Μαρκ Ρούτε στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Χαρακτήρισε οδυνηρή αναγκαιότητα το γεγονός ότι για δεύτερη φορά, οι παππούδες δεν θα μπορέσουν φέτος να αγκαλιάσουν τα εγγόνια τους κάτω από το χριστουγεννιάτικο δέντρο. «Προφανώς, δεν είναι το χαρμόσυνο μήνυμα που περιμέναμε εν αναμονή των Χριστουγέννων. Αλλά δεν αποτελεί έκπληξη» και «δεν μπορούμε να αγνοήσουμε τις ανησυχητικές ενδείξεις της Όμικρον», όπως τόνισε.

Σχολείο κορονοϊός

Ο υπουργός Υγείας Χούγκο ντε Γιόνγκε ανέφερε από την πλευρά του ότι μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου όλοι οι ενήλικοι θα μπορούν να κάνουν την αναμνηστική δόση του εμβολίου για να βελτιωθεί το επίπεδο ανοσοποίησης, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ ΜΠΕ, επικαλούμενο τηλεγραφήματα των Reuters και AFP.

Κατά τις ίδιες πηγές, μέχρι τις 14 Ιανουαρίου θα παραταθούν τα άλλα μέτρα που ισχύουν από τις 28 Νοεμβρίου:

  • το κλείσιμο των εστιατορίων, των μπαρ, των μη απολύτως αναγκαίων καταστημάτων και άλλων δημόσιων χώρων από τις 5 το απόγευμα μέχρι τις 5 τα ξημερώματα της επόμενης, ημέρας,
  • η οργάνωση αθλητικών αγώνων χωρίς θεατές
  • και η προτροπή να εργάζονται όσοι μπορούν από το σπίτι τους.
  • Επίσης, οι πολίτες δεν μπορούν να δέχονται στα σπίτια τους πάνω από τέσσερις προσκεκλημένους.

Επιδημιολογική εικόνα

Οι μολύνσεις μειώθηκαν, από τα επίπεδα ρεκόρ που καταγράφονταν, μετά την επιβολή ενός μερικού, νυχτερινού lockdown, όμως παραμένουν σε σχετικά υψηλά επίπεδα, γύρω στις 85 ανά 100.000 κατοίκους.

Ο αριθμός των νοσηλευομένων σε όλη τη χώρα είναι επίσης υψηλός και τα νοσοκομεία ανέβαλαν για εβδομάδες τις μη επείγουσες χειρουργικές επεμβάσεις, ώστε να ελευθερωθούν κλίνες στις μονάδες εντατικής θεραπείας.

Επειδή οι μολύνσεις παραμένουν σε υψηλό επίπεδο μεταξύ των μικρών παιδιών, οι ειδικοί συμβούλευσαν την κυβέρνηση να κλείσει τα σχολεία μία εβδομάδα νωρίτερα.

Στην Ολλανδία έχουν καταγραφεί συνολικά 2,9 εκατομμύρια μολύνσεις και 20.214 θάνατοι από την Covid-19.

Πηγή: newsbeast.gr