Ο Βίκτορ Όρμπαν ενόψει της ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής για το μεταναστευτικό, ζήτησε χρήματα από την ΕΕ, ώστε να ανεγερθούν φράχτες στα σύνορα, με στόχο να μειωθούν οι μεταναστευτικές ροές.

Έτσι, σε μια τηλεφωνική επικοινωνία με τους ομολόγους του από την Πολωνία, το Βέλγιο, τη Φινλανδία, τη Μάλτα και τη Βουλγαρία, ο Όρμπαν ζήτησε χρηματοδότηση από την ΕΕ για τέτοια έργα, λέγοντας ότι «οι φράχτες προστατεύουν όλη την Ευρώπη», σύμφωνα με τον επικεφαλής της υπηρεσίας Τύπου του, μετέδωσε το ουγγρικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων MTI.

Η επικεφαλής της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, αρνήθηκε προηγουμένως να χρηματοδοτήσει «συρματοπλέγματα ή τείχη» αν και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσφέρει χρήματα για υποδομή στα σύνορα όπως εξοπλισμό επιτήρησης.

Η ΕΕ αναφέρει ότι Σύροι, Αφγανοί και Τυνήσιοι αποτελούν την πλειοψηφία μεταξύ αυτών που έφτασαν πέρυσι στην ΕΕ, και ότι μόνο το ένα τρίτο περίπου των ανθρώπων αυτών θα λάβουν άσυλο, ενώ οι υπόλοιποι θα πρέπει να απομακρυνθούν.

Νωρίτερα σήμερα με κοινή τους επιστολή, οκτώ χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, ζητούν ενόψει της συνόδου κορυφής της ΕΕ μια «καινοτόμο» μεταρρύθμιση του συστήματος ασύλου και την ενίσχυση της προστασίας των συνόρων, ενώ κάνουν έκκληση να αποφευχθεί μια «νέα σημαντική μεταναστευτική κρίση».

«Το σημερινό σύστημα ασύλου είναι ελαττωματικό» και είναι «καιρός να υπάρξει μια καινοτόμος απάντηση», γράφουν η Αυστρία, η Δανία, η Ελλάδα, η Εσθονία, η Λετονία, η Λιθουανία, η Μάλτα και η Σλοβακία.

Οι χώρες που υπογράφουν την επιστολή εκφράζουν την ελπίδα ότι θα υπάρξει «χειροπιαστή πρόοδος» την Πέμπτη και την Παρασκευή με την ευκαιρία της συνόδου κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Πηγή: newsbeast.gr