Εκνευρισμό προκαλούν στην Τουρκία οι τοποθετήσεις από την ΕΕ αλλά και τη Τσεχία, που που ασκεί αυτό το εξάμηνο την προεδρία στην Ένωση, με τις οποίες εξέφραζαν την καταδίκη των κλιμακούμενων τουρκικών προκλήσεων το τελευταίο διάστημα.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, Τανζού Μπιλγκίτς σημείωσε πως «οι δηλώσεις του υπουργείου Εξωτερικών της Τσεχίας με την ιδιότητα του Προέδρου της θητείας της Ε.Ε. και ορισμένων άλλων θεσμικών οργάνων της Ε.Ε. σχετικά με τη χώρα μας, δεν έχουν κανένα νόημα και αξία για εμάς».

«Η αδιαμφισβήτητη υποστήριξη της Ε.Ε. προς την Ελλάδα στις διαφορές στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο για λόγους αλληλεγγύης είναι αντίθετη τόσο στο κεκτημένο της Ε.Ε. όσο και στο διεθνές δίκαιο. Αυτή η στάση, που κακομαθαίνει την Ελλάδα, ενθαρρύνει τη μη λύση, όχι τη λύση, και υποστηρίζει την επιδίωξη της Ελλάδας για μαξιμαλιστικά αιτήματα. Είναι αξιοπερίεργο όσοι έκαναν αυτές τις δηλώσεις αγνοούν τις παραβιάσεις, τις παρενοχλήσεις και τις απειλές, τις προκλητικές ενέργειες της Ελλάδας κατά της χώρας μας και μένουν αδιάφοροι για τις πράξεις και τις πρακτικές που αντιβαίνουν στο διεθνές δίκαιο», σημείωσε ο ίδιος, σύμφωνα με ανταπόκριση του Μιχάλη Κωστίδη για την «Καθημερινή», και πρόσθεσε:

«Εάν η τσεχική Προεδρία ή η Ε.Ε. θέλουν να προωθήσουν τον διάλογο και σχέσεις Τουρκίας-Ε.Ε. θα πρέπει ουσιαστικά να απαλλαγούν από την κατάχρηση του στενόμυαλου ελληνοκυπριακού βέτο, που υπονομεύει την αλληλεγγύη της Ε.Ε. και τα κοινά συμφέροντα. Η Τουρκία θα συνεχίσει να προστατεύει αποφασιστικά τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντά της στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο».

Υπενθυμίζεται ότι η τσεχική προεδρία, μέσω του υπουργού Εξωτερικών της χώρας αντέδρασε στις τουρκικές ενέργειες χαρακτηρίζοντας «απαράδεκτες» και «καθόλου επιβοηθητικές» τις πρόσφατες τουρκικές δηλώσεις, με τον Νίκο Δένδια να ευχαριστεί μάλιστα τον Τσέχο ομόλογό του για τη δήλωσή του.

Παράλληλα, ως «πηγή μεγάλης ανησυχίας» είχαν χαρακτηριστεί οι πρόσφατες δηλώσεις Ερντογάν και από τον Πίτερ Στάνο, εκπρόσωπο της Κομισιόν, αρμόδιο για θέματα εξωτερικής πολιτικής.

Πηγή: newsbeast.gr