Ο Γουίλ Σμιθ μπορεί να κληθεί να επιστρέψει το βραβείο του καλύτερου ηθοποιού που του απονεμήθηκε στα χθεσινά βραβεία Όσκαρ 2022, μετά την επίθεση που εξαπέλυσε ζωντανά επί σκηνής στον Κρις Ροκ, δήλωσαν στην εφημερίδα The Post ειδικοί του χώρου.

Η Ακαδημία Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών, η οποία απένειμε τα βραβεία Όσκαρ 2022 την Κυριακή 27/3 στο Dolby Theatre στο Λος Άντζελες, έχει αυστηρές οδηγίες στον κώδικα συμπεριφοράς και δεοντολογίας της.

Μια πηγή με υψηλή θέση στο Χόλιγουντ δήλωσε στην The Post μετά το περιστατικό: «Πρόκειται ουσιαστικά για επίθεση. Όλοι ήταν τόσο σοκαρισμένοι στην αίθουσα, ήταν τόσο άβολα. Νομίζω ότι ο Γουίλ δεν θα ήθελε να δώσει πίσω το Όσκαρ του, αλλά ποιος ξέρει τι θα συμβεί τώρα».

Μέλη του κινηματογραφικού κόσμου κριτίκαραν τον Σμιθ

Ο Σμιθ εθεάθη να γελάει και να ποζάρει με φωτογραφίες μετά τη νίκη του. Ο σκηνοθέτης του «Knocked Up» Τζουντ Απάτοου ήταν ιδιαίτερα επικριτικός για τον ηθοποιό σε ένα tweet που έχει πλέον σβηστεί: «Θα μπορούσε να τον είχε σκοτώσει. Αυτό είναι καθαρή ανεξέλεγκτη οργή και βία. Έχουν ακούσει ένα εκατομμύριο αστεία γι’ αυτούς τις τελευταίες τρεις δεκαετίες. Δεν είναι πρωτοεμφανιζόμενοι στον κόσμο του Χόλιγουντ και της κωμωδίας. Έχασε τα λογικά του».

Ο τηλεοπτικός κωμικός Φόρτουν Φάιμστερ έγραψε στο twitter: «Κάποια από το κοινό όρμησε στη σκηνή το βράδυ της Παρασκευής κατά τη διάρκεια του σετ μου και προσπάθησε να πετάξει το ηχείο, άρχισε να χτυπά τους ανθρώπους που προσπαθούσαν να τη σταματήσουν και έσπρωξε έναν φρουρό ασφαλείας. Είναι τρομακτικοί καιροί. Οπότε, όχι, δεν βρίσκω διασκεδαστικό να χτυπάει κάποιος στη σκηνή».

Όσκαρ 2022: Τι περιλαμβάνει ο κώδικας δεοντολογίας της Ακαδημίας

Ο Γουίλ Σμιθ χαστουκίζει τον Κρις Ροκ

Η Ακαδημία έκανε μία αρχική τοποθέτηση για το περιστατικό με τον Γουίλ Σμιθ και τον Κρις Ροκ (ο οποίος δεν θέλησε να κινηθεί νομικά κατά του ηθοποιού). Σε tweet ανέφερε: «Η Ακαδημία δεν συγχωρεί τη βία οποιασδήποτε μορφής. Απόψε έχουμε τη χαρά να γιορτάσουμε τους νικητές των 94ων βραβείων Όσκαρ, οι οποίοι αξίζουν αυτή τη στιγμή αναγνώρισης από τους συναδέλφους τους και τους κινηματογραφόφιλους σε όλο τον κόσμο».

Ο κώδικας δεοντολογίας της Ακαδημίας, που κυκλοφόρησε το 2017 στον απόηχο του σκανδάλου σεξουαλικής κακοποίησης που έπληξε τον κλάδο, τονίζει τη σημασία της «τήρησης των αξιών της Ακαδημίας», όπως η ένταξη, η προώθηση υποστηρικτικών περιβαλλόντων και ο «σεβασμός της ανθρώπινης αξιοπρέπειας».

Εκείνη την εποχή, η διευθύνουσα σύμβουλος της AMPAS Dawn Hudson έγραψε στα μέλη: «Η ιδιότητα του μέλους της Ακαδημίας είναι ένα προνόμιο που προσφέρεται μόνο σε λίγους και εκλεκτούς στην παγκόσμια κοινότητα των κινηματογραφιστών», ανέφερε το Variety.

«Εκτός από την επίτευξη της αριστείας στον τομέα των κινηματογραφικών τεχνών και επιστημών, τα μέλη πρέπει επίσης να συμπεριφέρονται ηθικά, υποστηρίζοντας τις αξίες της Ακαδημίας, όπως ο σεβασμός της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, η ένταξη και ένα υποστηρικτικό περιβάλλον που προάγει τη δημιουργικότητα».

Και πρόσθεσε: «Δεν υπάρχει θέση στην Ακαδημία για ανθρώπους που κάνουν κατάχρηση της θέσης, της δύναμης ή της επιρροής τους με τρόπο που παραβιάζει τα αναγνωρισμένα πρότυπα αξιοπρέπειας. Η Ακαδημία είναι κατηγορηματικά αντίθετη σε κάθε μορφή κακοποίησης, παρενόχλησης ή διάκρισης με βάση το φύλο, τον σεξουαλικό προσανατολισμό, τη φυλή, την εθνικότητα, την αναπηρία, την ηλικία, τη θρησκεία ή την εθνικότητα. Το Διοικητικό Συμβούλιο πιστεύει ότι τα πρότυπα αυτά είναι ουσιώδη για την αποστολή της Ακαδημίας και αντικατοπτρίζουν τις αξίες μας».

Πηγή: newsbeast.gr