Η Ουκρανία πρότεινε την υιοθέτηση ουδέτερου καθεστώτος με αντάλλαγμα εγγυήσεις ασφαλείας στον τελευταίο γύρο συνομιλιών με τη Ρωσία που πραγματοποιήθηκαν την Τρίτη (29/3) στην Κωνσταντινούπολη. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα ενταχθεί σε στρατιωτικές συμμαχίες ούτε θα φιλοξενήσει στρατιωτικές βάσεις, δήλωσαν Ουκρανοί διαπραγματευτές, σύμφωνα με το Reuters.

Οι προτάσεις είναι οι πιο λεπτομερείς και συγκεκριμένες που έχει δημοσιοποιήσει η Ουκρανία. Προβλέπουν επίσης εγγυήσεις ασφαλείας σύμφωνα με το Άρθρο 5 της στρατιωτικής συμμαχίας του ΝΑΤΟ. Η Πολωνία, το Ισραήλ, η Τουρκία και ο Καναδάς θα μπορούσαν να είναι μεταξύ των πιθανών εγγυητών ασφαλείας.

«Εάν καταφέρουμε να ενοποιήσουμε αυτές τις βασικές διατάξεις, και για εμάς αυτό είναι το πιο θεμελιώδες, τότε η Ουκρανία θα είναι σε θέση να καθορίσει πραγματικά το τρέχον καθεστώς της ως μη μπλοκ και μη πυρηνικό κράτος με τη μορφή μόνιμης ουδετερότητας» είπε ο διαπραγματευτής Oleksander Chaly.

«Δεν θα φιλοξενήσουμε ξένες στρατιωτικές βάσεις στο έδαφός μας, ούτε θα αναπτύξουμε στρατιωτικές δυνάμεις στο έδαφός μας και δεν θα συνάψουμε στρατιωτικοπολιτικές συμμαχίες», είπε, σε σχόλια που μεταδόθηκαν στην ουκρανική τηλεόραση.

«Στρατιωτικές ασκήσεις στο έδαφός μας θα πραγματοποιηθούν με τη συγκατάθεση των εγγυήτριων χωρών».

Οι προτάσεις θα περιλαμβάνουν επίσης μια 15ετή περίοδο διαβούλευσης για το καθεστώς της προσαρτημένης Κριμαίας και θα μπορούσαν να τεθούν σε ισχύ μόνο σε περίπτωση πλήρους κατάπαυσης του πυρός, είπαν οι διαπραγματευτές σε δημοσιογράφους στην Κωνσταντινούπολη.

«Εποικοδομητικές οι συνομιλίες»

Εποικοδομητικές χαρακτήρισε τις συνομιλίες ο κορυφαίος Ρώσος διαπραγματευτής, Βλαντιμίρ Μεντίνσκι, ενώ η Ρωσία δεσμεύτηκε να περιορίσει τη στρατιωτική δραστηριότητα σε Κίεβο και Τσερνίχιβ.

Ο Μεντίσκι είπε ακόμα ότι μια συνάντηση Ζελένσκι με Πούτιν είναι πιθανή μόνο εάν σφραγιστεί η συμφωνία από τα υπουργεία Εξωτερικών.

Η Ρωσία αποφάσισε να περικόψει δραστικά τη στρατιωτική της δραστηριότητα που επικεντρώνεται στο Κίεβο και το Τσερνίχιβ στην Ουκρανία, δήλωσε από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας της Ρωσίας, μετά τις συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη.

Πηγή: newsbeast.gr